Aco Pejović punog imena Aleksandar, jedan od najpopularnijih  folk pevača sa naših prostora, rođen je 18. aprila 1972. godine u Prijepolju.

Njegovu karijeru obilježile su pjesme “Opušteno”, “Ne diraj mi noći”, “Jelena”, “Litar krvi”, “Poplava” i mnoge druge. Danas je izuzetno tražen pjevač i velika zvijezda sa velikim brojem hitova i albuma. 

Aco Pejović – Karijera

Kako kažu, u njegovom rodnom mjestu, izgleda da je Aco Pejović talenat naslijedio od majke koja je veoma imala sluha i lijepo je pjevala, a možda i od svog djeda Marka koji je svirao frulu.

Sa osam godina dobio je od oca harmoniku ali tada nije bio zaniteresovan da je svira. Nakon završene srednje škole upisao je muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici. Išao je na časove klavira i kontrabasa, dok je u slobodno vreme sa prijatlejima nastupao po lokalnim kafićima i klubovima. 

Pjevanjem se bavi od 14. godine. Svirao je u Podgorici i Prijepolju, a nakon završetka srednje muzičke škole živio je i radio u Francuskoj. Nakon povratka iz Francuske gdje je radio fizičke poslove, otišao je na odsluženje vojnog roka u Hrvatsku, a nakon toga počeo da svira u lokalima u Prijepolju.

Uslijedili su nastupi u okolnim gradovima, a 1995. godine je na nagovor prijatelja doselio se u Beograd.

Na početku je svirao u jednoj piceriji na Zvezdari, a uskoro su za njega čuli i drugi vlasnici lokala. Nekoliko godina kasnije stekao je status „kralja splavova“. Prvi album je izdao 2000. godine pod naslovom „Viđaš li je druže moj“. Iako, kako sam kaže, pjesme nisu zabilježile veliki uspjeh, nije odustajao nego je nastavio da svira i pjeva.

Nakon toga, 2002. godine objavio je svoj drugi album pod nazivom „Prevara“. Nastavio je svoju saradnju sa Zlajom Timotićem i ovog puta, sarađivao je sa izdavačkom kućom “Music Star Production”. Izdvajaju se pjesme „Pet minuta“, „Ne diraj mi noći“, kao i pjesma „Prevara“ za koju je snimio i svoj drugi spot u karijeri, ali ovog puta u saradnji sa “Visual Infinity”.

Aco je nastavio svoj uspon na estradi i 2004. godine u opuštenoj atmosferi u studiju “Galaxy” sa vlasnikom i producentom Zlajom Timotićem, snimio je svoj treći album „Opušteno“. Iste godine nastupao je na „Budvanskom festivalu“ i osvojio je 2. mjesto glasovima publike i 4. mjesto glasovima žirija.

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Pjesma „Opušteno“ za koju je Aco snimio spot u produkciji “Visual Infinity” inicira i dvije nagrade, „Zlatni melos“ i „Melco“, a 2005. godine dobija i nagradu za spot godine od TV Palma. U Vršcu na manifestaciji „Dani estrade“ dobio je nagradu za hit godine. Sa trećeg albuma izdvaja se i pesma „Taksi“ za koju je snimio spot sa Dejanom Milićevicem.

Dvije godine kasnije, uspješno je završio i svoj četvrti album koji je izdao za “Grand produkciju”. Najpopularnije pjesme sa ovog albuma su „Neverna“, „Jelena“, „Litar krvi“, „Spavaš li“ i druge. 

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Njegov slijedeći album je izdat 2008. godine za „Grand produkciju“ i broji osam hitova, kao što su: „U mojim venama“, „Seti me se“, „Uvenuće jasmin beli“ i druge.

Slijede albumi “Nema te, nema” iz 2010. godine, a zatim i album “Sve ti dugujem” izdat tri godine kasnije. Iz ovih albuma, takode su proizašli mnogi hitovi.

Pred 21.000 fanova, 2013. godine, Aco Pejović je održao veliki solistički koncert u Beogradskoj areni na kojem je premijerno otpjevao duet sa Zoricom Brunclik. Iste godine izdaje duet sa bendom “Ministarke” koji je izazvao oduševljenje kod publike širom zemlje i regiona – “Poplava”.

U junu 2014. godine izdaje novi hit duet, ovoga puta sa Tropiko Bendom – “Neko treći”, a pjesmu „Uspomene“ otpjevao je sa Dženanom Lončarevićem.

Osmi album pod nazivom “Parče neba” izdaje 2015. godine, a kao glavni hit ovog albuma se izdvojila pjesma “Boli kao metak”.

Pjesma „Litar vina litar krvi“ koju je snimio s Aleksandrom Prijović i Dejanom Petrović na YouTubu ima skoro 20 miliona pregleda.

Polovinom oktobra 2018. godine Aco je objavio pjesmu s Editom Aradinović pod imenom „Blud i nemoral“.

Aco Pejović – Koncerti

Nastupao je u velikim salama širom regiona – od dvorana „Skenderija“ i „Zetra“ u BiH, do hale „Pionir“ i beogradske „Arene“. Ništa manje zapaženi nisu ni nastupi u brojnim gradovima širom svijeta.

Aco Pejović – Ponoć je

Na sam vrh popularnosti nakon pandemije stavila ga je činjenica da je Aco Pejović otpjevao sve pjesme za potrebe sountracka za autobiografski film “Toma” o legendarnom Tomi Zdravkoviću, a duet iz tog filma sa Suzanom Branković “Ponoć je” apsplutni je hit 2021 godine.

Aco Pejović – Djetinjstvo, mladost i obrazovanje

Aco Pejović je rođen 1972. godine u Prijepolju. Odrastao je u naselju Kolovrat, a njegovi roditelji Isidor i Anđelka radili su u Tekstilnom kombinatu „Ljubiša Miodragović. Ima četiri godine starijeg brata Predraga i šest godina mlađeg Radojicu. Kako kaže, bio je veoma nestašno i tvrdoglavo dijete, ali nikada roditeljima nije pravio velike probleme. Volio je da se sa braćom kupa na rijeci Lim gde su pravili male brane.

Nekoliko godina je trenirao karate i nosilac je zelenog pojasa. U osnovnoj školi je išao u košarkašku selekciju s kojom je nastupao na takmičenjima protiv drugih škola. Jedno vrijeme je trenirao košarku u Košarkaškom klubu Elan.

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Pohađao je Osnovnu školu „Milosav Stiković“ u Prijepolju. Muzika mu je oduvijek bila velika ljubav. Njegova majka je veoma lijepo pjevala, ali smatra da je talenat naslijedio od pokojnog djeda Marka koji je svirao frulu. Sa osam godina otac mu je kupio prvu harmoniku. Iako je bio sretan zbog toga, harmonika ga nije oduševljavala jer je kao dijete slušao bendove Kajagoogoo, Duran Duran i druge.

Po završetku osnovne škole upisao je Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici. Prvih šest mjeseci školovanja u velikom gradu proveo je u đačkom domu, gdje su uslovi bili veoma loši. Nakon što ga je majka posjetila nagovorila je oca da ga preseli u neki drugi stan. Tada je Aco iznajmio sobu kod školskog druga gdje je živio naredne tri godine.

Učio je da svira klavir na klasi profesora Katice Viksanović, te kontrabas u klasi profesora Pavela Aksemita. Uporedo je sa prijateljima svirao i pjevao u lokalnim kafićima. Nastupi mu nisu bili strani jer je već sa 14 godina pjevao na rođendanima, slavama i veseljima u rodnom gradu.

Nakon što je završio srednju školu otišao je u posjetu ujaku koji je živio u Francuskoj. Prilikom prve posjete na granici mu nisu tražili vizu, ali je zbog neobavještenosti prilikom drugog putovanja u Francusku doživio niz neprijatnosti. Proveo je jedno veče u italijanskom pritvoru, ali je ipak uspio da se domogne Francuske.

U šali kaže da je čak sedam dana radio kao građevinski radnik, ali mu je osmog dana gazda uručio platu, jer nije na vrijeme dolazio na posao. Tada je počeo da svira i u bivšu Jugoslaviju se vratio sa tada prilično savremenim klavijaturama, koji će mu kasnije biti najvažniji alat za posao.

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Godine 1990. je otišao na odsluženje vojnog roka u Hrvatsku. Bio je smješten u Virovitici i Varaždinu, a tu je upoznao Predraga Kovača iz Foče i Nedžada Višu iz Sarajeva, prijatelje za cio život. Zbog napete situcije u cijeloj zemlji, doživio je veoma opasne trenutke, pa je jedva dočekao da se vrati kući.

Aco Pejović – Mladost

Već 1991. godine je počeo da svira u lokalnim kafićima i restoranima u Prijepolju. Bio je jedan od rijetkih muzičara koji su u to vreme sami i pjevali i svirali klavijature. Uskoro se za njega pročulo i u okolnim gradovima. Uslijedile su svirke u Užicu, na Zlatiboru i drugim gradovima. Godine 1993. je sa grupom Trag iz Prijepolja nastupio na festivalu „Beogradsko proleće“. Za njega se pročulo i u Beogradu, pa je počeo da pjeva u prestolnici.

Na nagovor kumova Bojane i Peđe odlučio je da se 1995. godine sa suprugom preseli u Beograd. Prvo je nastupao u piceriji „Bata“ na Zvezdari. Tu su se okupljala bogatija beogradska drušva, pa su za njega s vremenom čuli i drugi vlasnici lokala. Nakon toga počeo je da radi u velikim klubovima i diskotekama poput „Rica“ („Ritz“), „Pirane“, „Trezora“ i „Bomboa“. U ovaj posljednji su ljudi dolazili samo kako bi čuli Acu Pejovića.

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Radio je sedam dana u nedjelji, a poslije mu se pridružio prijatelj Nenad iz Užica pa su danju zajedno svirali na rođendanima, a naveče u kafićima. Pjevao je i ljudima iz tadašnjeg kriminalnog miljea na njihovim privatnim zabavama, ali, kako kaže, zahvaljujući supruzi nikad nije „poklekao“. Nastupao je sa Džejom, koji mu je, tvrdi mnogo pomogao.

Upoznavši producenta, kompozitora i aranžera Zlaju Timotića odlučio je da snimi album. Pejovićev prvi album pod naslovom „Viđaš li je druže moj“ objavljen je 2000. godine u izdanju Diskografske kuće „Best Records“. Iako sa njim nije doživio očekivani uspjeh Aco Pejović nije poklekao nego je digao glavu i nastavio da se bori za svoje mjesto na estradnom nebu.

Dvadeset godina poslije sada već popularni pjevač snimio je baladu „Recite mi ko je ženi“ koju je objavio 21. juna 2021. godine na svom zvaničnom „YouTube“ kanalu. Za manje od dva meseca pjesmu koju su pisali Joca Savić, Vojislav Šebez i Aleksandar Sofronijević poslušalo je više od dva miliona korisnika … Pogledajte ….

https://fb.watch/cTxfEnWqJd/

Aco Pejović – Privatni život

Aco Pejović od 1991. godine počeo je redovno da nastupa u prijepoljskim lokalima, a u jednom od njih upoznao je Biljanu Koković. Zaprosio ju je sedam dana nakon što su počeli da se zabavljaju, i to tako što ju je nakon njene maturske večeri odveo svojoj kući.

S obzirom da je Biljana bila odlična učenica i da su njeni roditelji imali plan da nastavi školovanje, vrlo teško su prihvatili njihovu namjeru da se vjenčaju. Na kraju su ipak popustili, pa su se vjenčali u opštini 23. marta 1994. godine. 13. jula 1995. godine dobili su kćerku Magdalenu i iz Prijepolja preselili u Beograd.

aco pejović supruga biljana
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Na početku su živjeli u malom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Dvije godine kasnije preselili su se u veći stan, a tada je rođena njihova druga kćerka Marija. U oktobru 2005. godine dobili su treću kćerku kojoj su dali ime Iva.

Aco Pejović – Tekstovi

Aco Pejović – Jelena

Samo su moje ulice puste
blještava svetlost mokrih trotoara
a mene proganja jedna cudna žena
jedna Jelena koje više nema


O, gde si Jelena, da mi srce smiriš
da u ovoj noći malo dušom danem
neko prokletstvo, sudbina, šta li je
moram da lutam, ne mogu da stanem

Padaju kiše nad mojim gradom
koračam ulicom mokrih trotoara
i još me proganja jedna čudna žena
jedna Jelena koje više nema

Aco Pejović – Nema te, nema

Ti, koštala si me
k’o nijedna pre
sve ti je bilo malo

Ti, kriva si za to
što mi drugova
ponestalo

Sa tobom da ostanem
radio sam sve
zadužio na sve strane


Nema te, nema
a ja već sutra biću
u sto problema
za noć ostaricu

Kad’ vreme dođe
za greške da se plati
ti vec tuđom ćeš se zvati

Znam, dao sam ti sve
Bože, malo je
ma, opet bih ti dao

Znam, i da uzmeš sve
i ove ruke dve
ne bi mi bilo žao

Sa tobom da ostanem
radio sam sve
zadužio na sve strane

Aco Pejović – Recite mi ko je ženi

Svake noći čaše su bez broja
otkad više nije ljubav moja
u nekom gradu dalekom
drugi je voli ne´ko

A ja, bez nje, ne umem da starim

Rođendane njene
ja i dalje, krišom, slavim
s drugom srećan nisam
a sve dobro pravim


Recite mi, ´ko je ženi
´ko je ženi sa jeseni
´ko se njenom licu raduje

Bez nje će mi srce stati
eh, da mi je, barem, znati
što se ona mojom neće zvati

Tri godine duša pati
eh, da mi je, barem, znati
što se ona mojom neće zvati

Ne tražim je više
u licu drugih žena
otkad su mi rekli
da se njena svadba sprema

aco pejović
Aco Pejović - Biografija - Više od 30 godina na sceni

Aco Pejović – Da si tu

Iako znam da ljubav nema pravila,
Taj osjećaj krivice imam danima,
Za grube reči što su pale,
Za ruke koje nisu znale
Da zadrže te tu na mojim vratima.

Proveravam telefon svoj iz navike,
Za propušteni poziv tvoj bih dao sve,
Zar nije vredna ljubav moja,
Ni poruke sa tvoga broja,
Zar mora Bog u crno da me zavije?

Da mi je…

Da si tu bar noći ove,
Da si tu, jedino moje,
Da si tu da oči dušu odmore.
Da si tu bar ovog trena,
Bila bi za sva vremena,
Da si tu, pa makar i bio tvoja sena.

Proveravam telefon svoj iz navike,
Za propusteni poziv tvoj bih dao sve,
Zar nije vredna ljubav moja,
Ni poruke sa tvoga broja,
Zar mora Bog u crno da me zavije?

Da mi je…

Da si tu bar noci ove,
Da si tu, jedino moje,
Da si tu da oci dusu odmore.
Da si tu bar ovog trena,
Bila bi za sva vremena,
Da si tu, pa makar i bio tvoja sena.

Da si tu bar noci ove,
Da si tu, jedino moje,
Da si tu da oci dusu odmore.
Da si tu bar ovog trena,
Bila bi za sva vremena,
Da si tu, pa makar i bio tvoja sena.
Da si tu, pa makar i bio tvoja sena.

Aco Pejović – social

Aco Pejović – www

Aco Pejović – Facebook

Aco Pejović – Instagram

Aco Pejović – YouTube

Korišteni izvori:

www.acopejovic.com

www.biografija.org

www.narodni.ba

www.wikipedia.org

www.kudaveceras.rs