Skip to main content

Ana Bekuta pravog imena Nada Polić, rođena je u Pribojskoj Banji u Srbiji, 6. septembra 1959 godine.

Trenutno je jedna je od šestero članova stručnog žirija regionalnog muzičkog takmičenja Zvezde Granda.

Poznata je po hitovima Blago meni, Zlatiborske zore, Ja nisam rođena da živim sama, Manite se ljudi, Oluja, Dobro jutro lepi moj, Veseljak, Brojanica, Sve sam stekla sama, Opet imam razloga da živim, …

Ana Bekuta – Kako je sve počelo

Ana Bekuta bavila se pjevanjem od malih nogu, a prve nastupe imala je u sklopu školskog hora, a potom i u kulturno-umjetničkom društvu, gdje ju je prvi put odveo pokojni otac Branko, koji je tamo već svirao frulu. Njena majka Milica, po zanimanju kuharica i otac Branko, zemljoradnik, trudili su se da kćerkama obezbijede pristojne uslove za život uprkos oskudici sa kojom su se svakodnevno suočavali.

Ana tj. Nada ima dvije mlađe sestre Dobrilu i Milinu. Njena prvobitna želja bila je da postane učiteljica što je naišlo na majčino odobravanje. Međutim, otac Branko podržao ju je u namjeri da se bavi muzikom i ta njegova potpora je i prevagnula.

ana bekuta
Ana Bekuta Biografija

Na takmičenju ”Prvi glas Priboja“ 1974. osvojila je drugo mjesto. Iste godine upisuje se u Gimnaziju „Branko Radičević“ u Priboju, ali njeno školovanje prekida rođenje sina Igora 1976.

Ipak, Bekuta je prvi pravi nastup održala u jednom hotelu u Prijepolju (izvor: Wikipedia) . Tako je upoznala klavijaturista Aleksandra Savića s kojim je deset mjeseci bila u braku. U narednim godinama, zajedno sa svojim bendom „Ana Be“, punom parom radila je u hotelima bivše SFR Jugoslavije. Bend je osnovan zahvaljujući poznanstvu s bubnjarem Predragom Vidovićem Prejom sa kojim je bila u vezi narednih deset godina. Pored njih dvoje, bend su činili i Milenko Božić, Sava Jovanović, Boban Živković i Zoran Bursać.

U Šabac dolazi 1984. godine, i u njemu će živjeti i raditi sve do 1993. U septembru 1985. izdaje prvi album Ti si mene varao, čiji je producent bio Predrag Vuković Vukas. Ova godina smatra se službenim početkom Anine karijere. Iako početnica na estradi, album je prodala u 100.000 primjeraka. S tog prvog albuma izdvojila se pjesma Ja nisam rođena da živim sama, koja je i ostala popularna do danas.

Kako i zašto je Nada Polić postala Ana Bekuta

1985. godine pjevačica prihvaća estradno ime Ana Bekuta. Promjeni je kumovao spomenuti producent Vukas s obzirom na to da je ime Nada bilo učestalo kod ženskih pjevačica na jugoslavenskog muzičkoj sceni (Nada Ruždjak, Nada Topčagić, Nada Obrić, Nada Knežević, Nada Pavlović, Nada Mamula, itd.). Ime Ana uzela je na prijedlog Lidije Habić s RTS-a, dok je prezime Bekuta bila Vukasova ideja.

Pojam bekuta u Crnoj Gori označava mali, zakrivljen nož koji se stavlja u drvene korice. Iako je već preko 30 godina i službeno Ana Bekuta, njena porodica kada je zovu i dalje koristi njeno pravo ime – Nada.

1988. muzički sastav “Ana Be” raspao se, a Ana je krenula u solo vode. Napravila je album u saradnji s kompozitorom Draganom Aleksandrićem za produkcijsku kuću “Diskos” iz Aleksandrovca. Uskoro je ostvarila i saradnju s Draganom Stojkovićem Bosancem, trenutnim kolegom u žiriju Zvezda Granda. 1989. godine izdala je album albumom Rano moja.

ana bekuta - uvijek elegantna
Ana Bekuta – Uvijek elegantna

U Beograd dolazi 1993. sa sinom. Sve do 1999. godine izdavala je za PGP – RTS, a poslije toga za Grand produkciju, gdje ostaje sve do danas. Uradila je i mnoštvo snimaka za arhivu Radio Beograda.

Snimila je ukupno 20 nosača zvuka, posljednji pod nazivom Ime sreće 2018. godine. Sa svojim vanserijskim vokalnim sposobnostima i bezvremenskim narodnim hitovima postala je jedna od najpopularniji pjevačica u Srbiji, ali i u čitavom regionu. Ono što Anu odvaja od većine njenih kolegica sa estrade ke to da su njene pjesme popularne je u kafanama, klubovima, ali i u koncertnim dvoranama.

Od 2011. godine redovno puni Centar ”Sava” u Beogradu, priređujući nekoliko koncerata godišnje. Prvih 30 godina karijere Ana Bekuta je obilježila 2015. godine s dva fantastična koncerta u prepunom Centru ”Sava”.

Ana Bekuta u žiriju Zvezda Granda

Od sezone 2014./15. članica je stručnog žirija regionalnog muzičkog takmičenja Zvezde Granda, kao mentorica sudionicima ovog show programa, zajedno s kolegicama i kolegama Marijom Šerifović, Jelenom Karleušom (sada mjesto nje Svetlanom Cecom Ražnjatović), Viki Miljković, Đorđom Davidom, Draganom Stojkovićem Bosancem te Sašom Popovićem i Snežanom Đurišić – koji čine produkcijski žiri.

Mislim da je to odlika mog karaktera. Nisam zapravo nisam neka svađalica, što se dalo i primetiti kroz toliko sezona. Ja zaista ne volim da se svađam, kažem šta imam i okrenem se. Nisam svetica, ali nisam ni svađalica  rekla je Bekuta, a to je potvrdio i Aleksandar Sofronijević koji često sarađuje sa njom i koji je sa njom gostovao u emisiji “Zvezde Granda Specijal”.

Ana Bekuta – Privatni život

Iako je javna ličnost Ana je dugo godina od očiju javnosti uspješno krila svoj privatni život. Znalo se da je 1976. godine rodila svoje jedino dijete – sina Igora, te je vremenom postala i baka unucima Branku i Sonji.

Međutim sve se to promijenilo prije desetak godina kada je otpočela ljubavnu romansu sa srpskim političarem i funkcionerom Socijalističke partije Srbije Milutinom Mrkom Mrkonjićem. Ova veza potrajala je i pored toga što se Mrko nikada nije razveo od svoje zakonite supruge, sve do njegove smrti 27. novembra 2021 godine.

O svojoj romansi Ana kaže:

–  Ja sam očekivala mir koji sam kasnije od njega dobila, jedno samopouzdanje, oslonac ali je bilo toliko nemira oko nas zbog naslova i novinara. To sam najbolje tih godina osjetila na svojoj koži, nekako su ostavili gorak ukus u mojim ustima svi ti natpisi. Tek su zaćutali kada je Milutin dao ostavku na mjesto ministra saobraćaja, što očito govori o tome da je to bio cilj, da sam ja bila kolateralna šteta, da je cilj bio on, da ode sa tog mjesta. On je izračunao i proračunao da je najbolje to da uradi za nas da bismo dobili taj mir  ispričala je Ana u jednoj TV emisiji i dodala da su do njegove smrti savršeno funkcionisali.

– On se više prilagodio meni, nego što sam ja njemu. On je čovjek koji je prošao mnogo toga u životu, uvijek nepogriješivo procjeni situaciju, a ja sam od njega učila. On je prilagodljiv, kad voli voli i tu smo se našli – istakla je ona piše Narodni.ba

Kako se je Mrka slaga sa ostatkom Anine porodice najbolje govori možda to da se na njegov nagovor (tokom života) sada za nju brine njen unuk Branko:

  • Budući da nije imao svoju djecu, Mrka je Aninog sina Igora doživljavao kao svog, a njene unuke je takođe gledao kao rođene. Sonji i Branku bio je najbolji deda na svijetu, a u Branka je video budućeg Aninog zaštitnika. Kupio im je automobile i zamolio ih da uvijek budu tu za Anu, kada joj zatreba i da je ne ostavljaju samu. Branko sada ispunjava jednu od posljednjih želja Milutina Mrkonjića, brine o svojoj baki – kaže izvor za “Svet”.
ana bekuta i mrka - ljubavna priča koja je trajala više od 10 godina
Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić Mrka – Ljubavna priča koja je trajala više od 10 godina

Ana Bekuta – Priča o pjesmi Zlatiborske zore

Zlatiborske zore” pjesma koja je nastala sada već davne 1996 godine jedan od najvećih hitova pjevačice Ane Bekute, a tekst za ovu pjesmu napisala je Marina Tucaković.

Međutim, malo ko je znao kako je ova pjesma nastala i da ima velike veze sa ljubavnim životom Marine Tucaković.

– Marina i Futa su te godine bili u svađi i pomirili su se na Zlatiboru. Tako su nastali ti stihovi: “Opraštam ti zlatiborske zore, mesečinu iznad mora Crne Gore, opraštam ti reke i ravnice, neke krupne stvari, al’ neću sitnice” – ispričala je jednom prilikom Ana.

Svi muzička izdanja Ane Bekute

1985. – Ti si mene varao, kao dio orkestra Ana Be (PGP – RTB) (Hitovi – Ja nisam rođena da živim sama; Pesma: Vodi me; Ti si me varao …)

1986. – Ti mi trebaš, orkestar Ana Be (PGP – RTB) (Molitva za malo sreće; Budi jako srce moje; Ti mi trebaš …)

1987. – Samo ti, orkestar Ana Be (PGP – RTB) (Piši mi; Sve mi tvoje nedostaje …)

1988. – Uvek postoji nada, sa orkestrom Dragana Aleksandrića (Diskos) (Uvek postoji nada; Došli dani rastasmo se sami; Za kim srce da plače …)

1989. – Ana Bekuta, sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca (PGP – RTB) (Rano moja; Stani, stani zoro; Šta bi bila ja, šta bi bio ti …

1991. – Tu sam ruku da ti pružim, sa orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca (PGP – RTB) (Bekrija; S tobom sreće ni za lek; Zanele te noći …)

1993. – Pitaš kako živim (PGP – RTS) (Pitaš kako živim; Veseljak; Imam jedan život …)

1995. – Taj život moj (PGP – RTS) (Ne žalim ja; Što me pitaš; Oluja …)

1996. – Opet imam razloga da živim, sa Futa Bandom (PGP – RTS) (Kralj ponoći; Zatiborske zore; Umri muški; Opet imam razloga da živim …)

1998. – Sve je bolje od samoće (PGP – RTS) (Telo kao slika; Umreću na tuđi dan; Kad popiješ …)

1999. – Kriv si samo ti (Grand Produkcija) (Kriv si samo ti; Zelene oči …)

2001. – Svirajte mi onu pjesmu (Grand Produkcija) (Kako da te ljubim posle nje; Crven konac …)

2002. – 18 nezaboravnih hitova (Grand Produkcija)

2003. – Sve suze (Grand Produkcija) (Treba vremena, Dve suze; Ma što baš ti …)

2003. – Uživo (Grand Produkcija)

2005. – Brojanica (Grand Produkcija) (Odkud baš ti; Ako ga vidite …)

2006. – Manite se ljudi (Grand Produkcija) (Dobro jutro lepi moj; S tobom bar znam gde je dno …)

2007. – Najveći hitovi 2 CD-a (Grand Produkcija)

2008. – The Best of 2 CD-a (Grand Produkcija)

2009. – Blago meni (Grand Produkcija) (Ja nisam željna dukata, zlata; Oči crne, oči lažne; Srećna žena …)

2013. – Hvala ljubavi (Grand Produkcija) (pao mrak; Pustite me da ga volim …)

2018. – Ime sreće, trostruko CD izdanje s novim pjesmama, starim hitovima i uživo izvedbama (Grand Produkcija) (Metar; Neću se smiriti …)

Pratite Anu Bekutu na društvenim mrežama: