Skip to main content

Da je neko u Zenici prije godinu dana rekao da će navijači gledati NK Čelik u četvrtom rangu takmičenja, ne bi bio ozbiljno shvaćen.

Da je neko u Zenici prije godinu dana rekao da će navijači gledati NK Čelik u četvrtom rangu takmičenja, ne bi bio ozbiljno shvaćen.

Pod vodstvom turskih stručnjaka koje je dovodio Aydin Olgun, turski investitor, Čelik je ambiciozno startao u sezonu 19/20, punio naslovnice svih bh. medija, rasprodavao stadion Bilino Polje.

Gotovo nestvarno zvuči da je danas, samo godinu danas kasnije, zenički simbol na koljenima, potpuno ranjen i poražen.

Vjerovatno među navijačima nisu svanuli teži dani od onih kada je izglasano da neće biti nastavka Premijer lige BiH, te da je putnik u niži rang zenički Čelik, a nakon kojeg je uslijedio još veći šok. Čelikovi navijači su se odlučili uzeti sve u svoje ruke, onda kada je bilo najteže reći da Čelik mora ostati, te spasiti svog ,,starca”.

Put je dug, ali nije nemoguć

Upravo je zenički Čelik proslavio 75. rođendan, daleko od društva kojem pripada.

Skupština kluba se našla pred problemom, da li ugasiti i pokrenuti novi sportski klub ili nastaviti rad u Čeliku, u kojem su dugovi ogroman problem koji se mora riješiti.

Robijaši su odlučili da je vrijeme da pokažu da je ljubav prema bojama crne i crvene boje neizmjerna, te su počeli ispočetka.

Pandemija je onemogućila prisustvo publike, ali su Robijaši našli način da klub prate i u najnižem rangu takmičenja.

Na terenu je situacija puno bolja, sportske prognoze su uvijek na strani iskusnije ekipe, pa je tako peta zenička ekipa u kantonalnoj ligi ostvarila sve pobjede u jesenjem dijelu takmičenja.

Konkurencija je uvijek jaka

Ekipi iz Zenice pridružilo se i Žepče, ista ona ekipa sa kojom je Čelik prije više od deceniju igrao derbije pred punim stadionima. Upravo ove dvije ekipe konkurišu za promociju u 2. Federalnu ligu, gdje ih čekaju neke od ekipa koje su već nekoliko puta bile na naslovnicama medija, sa senzacionalnim rezultatima koje su ostvarivale u Kupu Bosne i Hercegovine.

Konkurencija je uvijek jaka, posebno za velikane, protiv kojih svi imaju motiv više za igru.

U Zenici je ostalo nekoliko iskusnih igrača poput Salčinovića, Mahmutovića i Nurkovića, ali poenta kluba sa stadiona pored kojeg je Kulin ban potpisao povelju je da afirmišu mlade zvijezde. U tom naumu su, kako stvari stoje, već uspjeli.

Mladi Kolić, Čolić, uz već poznatog Žunu, su pokazali nešto više od saigrača.

Ipak, nezahvalno je izdvajati pojedince, jer svi igrači Čelika su borci na terenu, zenički srednjoškolci, golobradi momci kojima u srcu teče krv Čelika. Svi igrači su konkurenti da naredne sezone nose dres Čelika, te da svojim igrama naprave novu promociju Čelika, u Prvu ligu, odakle će se vratiti u rang takmičenja kojem pripadaju, onaj najjači.

U Zenici je vrijeme da se na praktičnom primjeru pokaže ko zaista voli svoj klub. Svi politički i drugi interesi iza zaštitne ograde Bilinog Polja moraju biti ostavljeni, jer Čelik se diže historiju da piše!