Centralna banka BiH godinama iznosi podatke o novcu koji bh. dijaspora službenim tokovima ulaže u BiH. Radi se o milijardama. Posljednjih sedmica velike su gužve na graničnim prijelazima na ulazu u našu zemlju, što znači da će naša dijaspora velike novce do septembra ostaviti u domovini.

Yard sale-Prodaja namjestaja i bijele tehnike

Od naših ljudi koji žive širom svijeta profitirat će sve grane privrede. Ipak, najviše vlasnici restorana, hotela, klubova…

Dijaspora – I ove godine pomaže BiH

– Dobro je da bilo ko dođe i da se pravi ambijent, da pored dijaspore ponovo vratimo turiste. Država bi trebala tome posvetiti više računa. I turizam i naša dijaspora su zapostavljeni. Država se dijaspore sjeti samo kada trebaju poslati pare ili doći u BiH da ih potroše. To nije dobro. Vlast je trebala posvetiti pažnju vakcinaciji Bosanaca i Hercegovaca, mnogi odustaju od dolaska jer je dolazak u BiH dosta rizičan – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

dijaspora "napunila" kozarac
Dijaspora “napunila” Kozarac

Kozarac je jedan od gradova sa velikom dijasporom. Kapitalom te dijaspore je otvoreno desetak preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika, a tokom protekle dvije decenije obnovljeno je hiljade kuća.

Većina Kozarčana koji žive u inostranstvu po nepisanom pravilu august provodi u domovini i svom rodnom gradu.

– Uspješni Kozarčani koji žive širom svijeta u augustu se okupe u svom rodnom gradu i lijepo se druže i pomažu. Kada se sve sabere, najmanje dva mjeseca godišnje sam u Kozarcu. Svakako da najviše volimo trošiti i ulagati u naš Kozarac. U ljetnim mjesecima vrijeme često provodimo na Vodenom parku u Kozarcu, a navečer u restoranu Stara bašta. Vlasnik oba objekta je Jasmin Jakupović koji priprema odlična muzička iznenađenja za ljubitelje narodne muzike – kaže Edis Blažević koji živi i radi u Astenu kod Linza, a čija firma Dachtech upošljava 25 radnika.

  Osman Hadžić objavio spot za pjesmu „Sve je daleko“ (VIDEO)

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.