Skip to main content

Dolazak na svijet naših najmilijih je nešto najljepše u životu. Uz ovaj poseban osjećaj, dolaze i obaveze koje se moraju obaviti, a jedna od njih je pripremanje sobe za vašu bebu.

Prilikom uređivanja sobe i kupovine namještaja imajte na umu da namještaj prilagodite vašim potrebama. Zbog toga je potrebno da na prvom mjestu stavit udobnost, jer ipak se radi o sobi u kojoj ćete vi i vaša beba provoditi dosta vremena. Osim toga, dječiji dekor je veoma važan da bi se dijete osjećalo ugodno u prostoru.

Izbor boje važan dio uređivanja sobe

Poželjno je da boje sobe budu pastelne,nježne nijanse. Baby roza, plava ili bilo koja druga nježna varijanta boje pomažu da prostorija bude mala oaza mira za vašu porodicu.

Možda već znate da pastelne nijanse stvaraju opušteno i umirujuće okruženje za bebu, dok ih svijetle ili duboke boje mogu previše uznemiriti. Stoga smo skloni biranju ”lakših” boja tamo gdje vaše dijete udobno spava i svjetlijih boja za područje za igru.

Podržane psihološkim studijama, teorije sugerišu da tople boje čine određeni prostor ugodnijim, ali svijetle crvene, žute daju energiju.  One su dobar izbor za studentsku sobu ili malog sportistu. Kod djece je ipak bolje birati svjetlo rozu, plavu ili zelenu boju koja će dijete opustiti i učiniti mu prostoriju ugodnom.

Osim prilagođavanja raspoloženja, nježnije boje također čine da soba izgleda prostranije. Uz zanimljiv dječiji dekor soba će biti raj za djecu.

dječiji dekor za uređenje sobe
Igračke za djecu

Dekice, lampe, podloga za igranje – odličan dječji dekor

Nakon odabira boje sobe, kupovine namještaja za sobu dolazi na red dekor za dječiju sobu. Dječiji dekor upotpunjuje cjelokupni izgled sobe, te dodaje potrebnu dozu nježnosti.

Također, dekor može biti odličan poklon ukoliko ne znate šta da kupite roditeljima i bebi. Igračke i odjeću svako kupuje, a nekada dijete čak i ne uspije ni obući svu odjeću jer je preraste.

Zbog toga dječija dekica, podloga za igranje ili tetra pelene su odličan i zanimljiv poklon. Posebno ako je riječ o dekici ili nekoj simpatičnoj lampici, jer takva vrsta poklona je prelijepa uspomena za roditelje i bebu.

Osvjetljenje u sobi pomaže bebama da lakše spavaju

Već smo ranije spomenuli kako je boja prostorije izuzetno važna jer ona utiče na raspoloženje i opuštenost bebe, ali i odraslih. No, pored boje zidova važno je izabrati i osvjetljenje u sobi. Trebamo paziti da ono ne bude previše svijetlo ali ni da ne bude previše tamno –  pronađite neku zlatnu sredinu!

Poput zidova, svijetlo u sobi treba pružiti umirujući osjećaj. To se najbolje postiže led lampama koje dolaze u raznim oblicima poput oblaka, zvijezde, mjeseca ili plišanog mede. Osim što djeluje umirujuće, led lampe u interesantnim oblicima upotpunjuju cjelokupni izgled prostorije. Ukoliko niste preveliki fan led lampi, izbor nekog lustera koji ima dječije motive savršeni su za sobu.

Muzika i bebe

Kada već spominjemo stvari poput boja i lampi koje pomažu bebama da lakše spavaju i osjećaju se sigurnije u svojoj sobi, važno je spomenuti i muzičke vrteške. One su odličan i koristan dječiji dekor za uređenje sobe.

Mnogo je stvari koje mogu u velikoj mjeri doprinijeti razvoju vaše bebe tokom prve tri godine, potičući njenu spoznaju i vještine stvaranjem adekvatno stimulirajućeg okruženja. Mnogo različitih podražaja može doprinijeti razvoju beba, ali stvaranje muzičkog okruženja, pjevanje pjesama i ples u ritmovima zasigurno je vrlo ugodan i učinkovit način širenja bebinog horizonta. Nedavno istraživanje provedeno na temu muzike pokazalo je da ona pozitivno djeluje na sva ljudska bića uopšte, a posebno na bebe i malu djecu.

Mnogi istraživači čvrsto vjeruju da muzika igra važnu ulogu u stvaranju emocionalne osnove beba i pomaže im da steknu osjećaj samopouzdanja.

Dakle, muzika zaista ima pozitivan uticaj na bebe, ona ne služi samo da uspava brže bebe već znatno utiče na njen razvoj. Upravo zbog tog razloga muzičke vrteške su izvrsna stvar za vaše najmlađe.  Poželjno je da one budu iznad kreveta bebe jer će to pomoći da umiri i uspava bebu.

Ukoliko detaljno želite potražiti raznovrsnu ponudu dječijeg dekora poput led lampica, lustera, dekica ili muzičkih vrteških možete pogledati na stranici http://miobambino.ba/product-category/djeciji-dekor/