Skip to main content

Kada govorimo o trudnoći obično se drugi trimestar smatra dijelom kada je stomak siguran i kada nelagode koje ste do sada osjećali počinju da nestaju, a opasnosti od odbacivanja ploda gotovo da i nema.

13 sedmica trudnoće odnosno drugi trimestar trudnoće je vrijeme kada vaša beba i dalje intenzivno raste. Njena glava sada već postaje uveliko proporcionalna u odnosu a tijelo, a u samom pankreasu luči se veoma važan hormon koji se zove insulin. Ovaj hormon je veoma bitan jer on reguliše nivo šećera u krvi kod vaše bebe. Pored ovog u vašem stomaku dešavaju se i druge razne promjene kako za vas tako i za vaše dijete, te ćemo se danas baviti ovom tematikom i pokušat ćemo vam što bolje objasniti ovaj period trudnoće.

Beba se sve brže razvija

Obično stomak počinje da raste u 10 sedmici trudnoće, međutim ovaj raste se dosta ubrza kada uđete u 13 sedmicu trudnoće. Vaša beba sada teži oko 25 grama i rast i razvijanje bebe u narednom periodu će samo ići brže. Naravno bitno je spomenuti da nisu sve bebe iste i da pojedine bebe sporije rastu i sporije se razvijaju u odnosu na druge. To ne mora značiti da vaše dijete nije uredu nego jednostavno pojedini organizmi se brže razvijaju od drugih.

drugi trimestar trudnoće

Ovaj period je veoma bitan zbog činjenice da se tada počinju formirati genitalije kod beba. Također spomenuli smo da se u ovom periodu pankreas razvija i luči određene hormone. Naime on luči hormon zvan insulin koji reguliše mnoge metaboličke procese koji ćelijama pružaju potrebnu energiju i on je uveliko zadužen za regulisanje nivoa šećera u krvi.

U ovom periodu bebi se formiraju i razvijaju glasne žice koje će joj kasnije omogućiti da se smije, izgovara prve riječi i komunica s ostatkom svijeta.

Ulazite u bezbrižni dio trudnoće

Drugi trimestar je vrijeme kada je već rizik od pobačaja minimalan, također zaboravite na jutarnje mučnine i pad energije. Naravno i ovaj period trudnoće sa sobom nosi određene simptome koje ćete imati, ali oni nisu toliko loši u odnosu na one koje ste imali u prvom trimestru.

Obično se u drugom trimestru pojavača seksualni nagon, a razlog leži u samim hormonima trudnoće kao i u pojačanoj prokrvljenosti u predjelu karlice. Sam osjećaj i doživljaj tokom odnosa je intenzivniji.

Pored pojačanog seksualnog nagona ovaj period karakteriše glavobolja, umor i bol u leđima. U drugom trimestru mogu se javiti problemi s glavoboljom. Iako se ovaj simptom obično veže za prvi trimestar on se može zadržati i praviti vam blagu nelagodu čak i u drugom trimestru. Umor također veže se za prvi trimestar, ali u drugom trimestru o nije ni blizu prvobitnog umora. Imate više energije navikavate se na samu trudnoću, te sve zavisi od vas koliko ćete zapravo biti umorni.

Bol u leđima je nemoguće izbjeći. Tokom trudnoće ligamenti u tijelu majke postaju mekši. Ovo je sve naravno dio pripreme za budući porođaj. Mnogo toga se mora promijeniti u tijelu majke kako bi porođaj bio uspješan i to je jedna od glavnih razloga zašto leđa bole u trudnoći. Što dalje ulazite u trudnoći bol u leđima može postati veća zato što se i sam teret koji nosite povećao i teži je.

drugi trimestar trudnoće

Kao što smo spomenuli koliko god ovi problemi sada izgledali loše i naporno oni nisu ni približno loši kao u prvom trimestru. Bol, umor i glavobolja su manjeg intenziteta što je naravno pozitivno za majku.

Važno je spomenuti da u ovom periodu možete primijetiti da su vaše ruke, noge, stopa, šaka pa čak i lice otečeni. Obično prvo primijetite promjene na vašem licu, te većina trudnica misli da je ova promjena nastala zbog dobitka na kilaži međutim radi se o otoku. Za vrijeme trudnoće mnogo vode u tijelu majke se zadrži što dovodi to pojave otoka na licu, rukama, nogama, stopalima i šakama.