Skip to main content

Trgovine danas nude ogroman izbor ruksaka, međutim kako se u moru ruksaka odlučiti za onaj koji je kvalitetan i koji će dugo trajati.

Elementi dobrog ruksaka su veoma vidljivi samo ako znate šta trebate tražiti. Baš zbog toga danas smo odlučili napisati ovaj tekst i pomoći vam prilikom odabira dobrog ruksaka. Možda mislite da su svi ruksaci isti i da je skuplji ruksak samo bacanje para, međutim grdno bi se prevarili. Jeftinije nije bolje naravno cijena i nije toliko bitna ako znate koje to elemente trebate tražiti kod određenog ruksaka, ali ne trebate se bazirati samo na jeftinu cijenu.

Kako odabrati kvalitetan ruksak

Dobar ruksak i nije toliko teško pronaći samo ako znate gdje i šta treba tražiti. Prije svega ruksak treba imati meku futrolu kako se ne bi čula prevelika buka. Također jedan od glavnih elemenata svakog ruksaka trebaju biti čvrsta leđa kako bi se ovi ruksaci što ugodnije nosili. Baš zbog toga za malu djecu se preporučuje da se ne uzima ruksak jer većina ruksaka za manju djecu nema čvrstu potvoru za leđa.

elementi dobrog ruksaka
Elementi dobrog ruksaka

Što je bolje postavljen ruksak vašem djetetu će biti lakše nositi ga i samim tim neće imati toliko problema s leđima. Pojedini stručnjaci tvrde da je kvaliteta ruksaka jedan od glavnih razloga deformacija u kičmi u ranim godinama života. Stoga roditelji moraju shvatiti da je dobar ruksak itekako potreban ako želite vašem djetetu osigurati da ne dođe do deformacije kičme.

Najbitniji elementi dobrog ruksaka

Masa prije svega igra ključnu ulogu. Naime masa praznog ruksaka nikada ne bi trebala biti veća od jednog i po kilograma. Dakle, ukupna masa ruksaka sa sadržajem ne smije biti veća od 10 % mase osobe. Današnji obrazovni sistem od djece zahtijeva sve više i više knjiga i samim tim težina ruksaka se povećava. Ne trebate i vi dodavati ulje na vatru i kupovati ruksak koji je sam po sebi težak kada je prazan, a da ne govorimo o njegovoj težini kada je pun.

Možda se sada pitate kako da što više uštedite na masi. Prije svega obratite pažnju na materijal od kojeg je ruksak sašiven. Tkanina mora biti lagana i što je najvažnije ona ne smije propuštati vodu, te mora pokazivati visok nivo čvrstoće.

Pored mase, ruksak treba imati reflektirajuće elemente – često djeca se vraćaju iz škole po mraku zbog toga su ovi elementi poželjni. Djeca moraju biti vidljiva automobilima koji prolaze, te na taj način signalizirati vozačima da se djeca kreću i da budu oprezni.

elementi dobrog ruksaka
Elementi dobrog ruksaka

Kvaliteta šavova je također veoma važan. Oni moraju biti pažljivo obrađeni, izdržljivi i da su svi plastično elementi glatki kako ne bi došlo do neželjene povrede. Također poželjno je da svi uglovi ruksaka budu ojačani što će naravno doprinijeti većoj izdržljivosti ruksaka.

Dobar ruksak još karakteriše i praktičnost. Vanjski džepovi su ti koji doprinose praktičnosti i na njih trebate obratiti pažnju. Kao i s bilo čim ne trebate pretjerivati i uzeti ruksak s previše vanjskih džepova, ali dva ili tri će biti sasvim dovoljna. Unutrašnji dio ruksaka treba imati što više pregrada kako bi se lakše sortirale knjige i kako bi dijete bilo što organizovanije.

Za sam kraj morate provjeriti da li je dno obično ili plastično da li ima stope za noge. Ruksaci koji imaju plastično dno duže traju i generalno su otporniji na bacanje i na udare.

Na kraju krajeva morate uskladiti omjer cijene, kvalitete i recenziju drugih korisnika naravno ako je ima i onda donijeti odluku. Vjerujemo da kada uzmete sve ove elemente u obzir i kada usporedite cijene možete pronaći ruksak koji je itekako dobar i koji će vaše dijete s lakoćom nositi, a uz to će biti moderan i zanimljiv.