Skip to main content

Halid im nije to dozvolio, a evo i zašto

Legenda narodne muzike Halid Bešlić slobodno vrijeme provodi u hotelu koji je izgradio, ima svoj apartman i mir, a svako jutro pije kafu i čita novine.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Halid je za Kurir govoro o velikom beogradskom koncertu, koji je u pripremi, ali i operaciji i filmovima, koji ih je snimio više od deset.

U Sarajevu se prošle nedjelje održao filmski festival, ali vas nije bilo u gradu.

– Posljednjih dana provodim vrijeme na obroncima planine Romanije. Tu imam svoj mir i to me jako ispunjava.

Idete li u Sarajevo?

– Do Sarajeva idem samo kako bih se vidio sa svojim prijateljima, svojom rajom, negdje u kafanu da odemo, inače u posljednje vreme izbjegavam grad kao grad, mnogo me zamara gužva.

Kako vam je zdravlje?

– Polako se oporavljam, ugrađen mi je stent. Malo je i dijabetes, koji imam već godinama, učinio svoje, ali ide sve nabolje – kaže Halid

halid bešlić
HALID BEŠLIĆ OTVORIO DUŠU: Htjeli su i o meni da snime film

Šira publika ne zna da ste snimili više od desetak filmova i serija.

– Prijatelj sam s mnogim rediteljima i glumcima, poput Pjera Žalice, Ademira Kenovića, Dragana Bjelogrlića, Emira Hadžihafizbegovića, Rajka Grlića, tako da sam bio angažovan u filmu “Karaula”, gdje pjevam pjesmu “Oj, jarane. jarane” mog kolege Halida Muslimovića, pojavljujem se u seriji “Ubice mog oca” u prvoj sezoni, gdje pjevam pjesmu “Ja bez tebe ne mogu da živim”, pjesmu koja je postala veliki hit, pjesma “Malo, malo dana”, koju je napisao Saša Lošić Loša u filmu “Kod Idrizra”, moja pjesma “U meni jesen je” iskorištena je kao lajtmotiv u filmu “Admir” – podsjeća Halid Bešlić

Kako ste to pjevali tuđu pjesmu u filmu “Karaula”?

– Sve je bilo na jaranskoj bazi. Goran Bregović me je zvao da dođem u njegov studio u Beogradu, kad sam čuo da treba da pjevam pjesmu “Oj, jarane, jarane” mog kolege i imenjaka Muslimovića, pobjesnio sam i rekao: “Kako nisi uspio da stigneš da snimiš pjesmu za mene?” On mi se izvinio i rekao da ne može da stigne. Ja sam bijesan ipak prihvatio da pjevam u filmu “Karaula”.

halid
HALID BEŠLIĆ OTVORIO DUŠU: Htjeli su i o meni da snime film

Da li se sjećate kako je prošlo snimanje filma “Karaula” na Ohridu?

– Sjećam se da smo se super družili i uživali. Pjevali smo i družili se četiri ili pet dana zajedno s gazdom hotela, bili su tu i Sergej Trifunović i Emir Hadžihafizbegović. Bilo je to pravo veselje i druženje.

Slušate i volite i rokenrol.

– Odrastao sam na narodnoj muzici, ipak sam malo starija generacija, a rok muziku sam malo kasnije počeo da slušam. O tadašnjem sarajevskom roku, o grupama poput Indeksa, Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, mislim da su beton sarajevske rok kulture i scene.

Da li ste bili prošle godine na premijeri filma u Sarajevu o Tomi Zdravkoviću?

– Jesam. Film je dobar, ali mi tu fale Tomini sarajevski dani, koje je proveo i gdje je imao puno anegdota i dogodovština. Aco Pejović je odlično odradio svoj dio posla, kao i Suzana Branković, koja je takođe zablistala. S Draganom Bjelogrlićem sam jaran, družili smo se i na premijeri i kad se završio film, otišli smo s našom rajom u kafanu. Bjela je super lik i lijepo provodimo vrijeme zajedno.

Halid Bešlić – Ja bez tebe ne mogu da živim

Moj zivote, moja ljubavi
sunce se u suzi udavi
pa se spusti noc k’o sudbina
da te sanjam, da te dozivam

Ref.
Ja bez tebe ne mogu da zivim
milo moje, nije nam se dalo
da se u tvom zagrljaju smirim
sve sa tobom bilo mi je malo

Ja bez tebe ne mogu da zivim
hej, ljubavi nikad preboljena
ja se vise nicemu ne divim
zato pijem za ona vremena

Tiha patnja uvijek bila si
mjesec se u vinu ugasi
svane dan k’o bijela prasina
da te cekam, da te dozivam

Ja bez tebe ne mogu da zivim
milo moje, nije nam se dalo
da se u tvom zagrljaju smirim
sve sa tobom bilo mi je malo