Skip to main content

Bez ikakve sumnje možemo reći da je Halid Bešlić najpopularniji izvođač novokomponovanih pjesama u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i jedan od najpopularnihih pjevača na Balkanu. Ovu našu tvrdnju potkrepljuju rasprodati koncerti i oboreni rekordi posjećenosti gdje god se Halid pojavi, a sve je po običaju počelo skromno i nije baš izgledalo da vodi nekom uspjehu na samom početku karijere.

Yard sale-Prodaja namjestaja i bijele tehnike

Halid Bešlić  je rođen 20.novembra 1953 god. u zaseoku Vrapci, kod Knežine, općina Sokolac. Amaterski se počeo baviti muzikom, odnosno pjevanjem još kao učenik osnovne škole, kroz razna kulturno-umjetnička društva. To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze u JNA. Nakon povratka iz vojske, svoju estradnu karijeru aktivirao je kroz nastupe u poznatim sarajevskim i drugim restoranima, što je potrajalo nekih pet do šest godina.

halid bešlić - grešnica, prvi singl
Halid Bešlić – Grešnica, prvi singl

Prvu singl ploču „Grešnica“ snimio je 1979. od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskoj, odnosno balkanskoj estradnoj sceni. Rezultat Halidovog rada od 1979. do 2021. su 22 objavljena što studijska, što zvanično kompilacijska i uživo albuma, koji su prodati u milionskim nakladama raznih nosača zvuka.

nazif gljiva i halid bešlić
Nazif Gljiva i Halid Bešlić

Iako je imao već dva snimljena albuma kao „tačka prekretnica“ u njegovoj karijeri smatra se album „Dijamanti…“ iz 1984 godine sa hitovima „Neću, neću dijamnate“, „Budi, Budi Uvek Srećna“, „Imala Je Plavu Kosu (Sjećam Se)“, „Što Je Tužna Breza Ta“. Iz tog perioda njegove karijere najviše se pamti njegova saradnja sa karizmatičnim tekstopiscem i kompozitorom Nazifom Gljivom, koji je zalužan za veliki broj Halidovih hitova iz tog perioda. Nezvanično se priča da se u Diskotonu (njegova izdavačka kuća) radilo u tri smjene da se isporuče svi naručeni njegovi albumi.

Na samom početku agresije na BiH njegova pjesma „Ljiljani“ (1991.) sa istoimenog albuma bila je nezvanična himna svih patriota koji su se borili za našu zemlju.

Kao novu prekretnicu u karijeri Halida Bešlića možemo izdvojiti 1998 godinu kada izdaje album „Robinja“ sa hit pjesmom „Jesen u meni“ sa kojom najavljuje jednog novog Halida, čije pjesme više naginju urbanom/gradskom zvuku nego tradicionalnom folku. Ovo se potvrdilo i sa slijedećim album sa kog naslovna numera „Prvi poljubac“ (2003) i danas se smatra jednim od najvećih Halidovih hitova.

Svoj aktuelni album „Trebević“ Halid je objavio pred sami početak korona krize u februaru 2020 godine, tako da prava promocija ovoga albuma još nije  ni počela, a sa albuma se već izdvojila pjesma „Ja Bez Tebe Ne Mogu Da Živim“ koja je korištena kao muzička podloga u popularnoj televizijskoj seriji „Ubice mog oca“.

Ono što se kod Halida nije promjenilo od prvog dana njegove karijere je njegova skromnost i posvećenost muzici. Za sve ove godine njegove estradne karijere za njega se ne vežu skandali i njegovim imenom se ne pune trač rubrike u novinama.

halid bešlić - 42 godine profesionalne karijere
Halid Bešlić - 42 godine profesionalne karijere

Halid Bešlić – Karijera bez skandala

Svoju suprugu Sejdu je upoznao u vrijeme kada je snimio prvi singl. Ona je u početku radila u fabrici čokolade, a onda je napustila posao i posvetila se porodici. Kasnije su dobili sina Dinu, a Halid za svoju suprugu kaže da je stub porodice i da ih jedino smrt može rastaviti. Želja im je bila imati još djece, ali Sejda nakon operacije tumora više nije mogla ostati trudna. 2014 godine je postao djed i to smatra svojim velikim uspjehom u životu.

halid bešlić - puni dvorane širom balkana, detalj sa koncerta iz pečuha (mađarska)
Halid Bešlić – Puni dvorane širom Balkana, detalj sa koncerta iz Pečuha (Mađarska)

Njegova uspješna karijera je došla u pitanje kada je 10.marta 2009 godine teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u naselju Kobilja Glava/Vogošća  kod Sarajeva, kada je u automobilu sletio s ceste. Bešlić, koji nije bio vezan pojasom imao je nekoliko povreda na licu i desnom oku. Pokušaji za spašavanje njegovog desnog oka su poduzimani u mnogim bolnicama ali bez uspjeha. Nakon perioda oporavka Bešlić se već te jeseni vratio koncertnim aktivnostima.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća, a ono što on lično ne voli da ističe je njegov humanitarni rad i pomoć onima kojima je ta pomoć bila potrebna.

Kompletnu diskografiju Halida Bešlića možete pronaći na discogs.com

Oficijelna Facebook stranica Halida Bešlića

Halid Bešlić YouTube kanal