Skip to main content

Haris Džinović: Pripremajući ovu biografiju nismo mogli a da se ne otmemo utisku, da koju god vrstu pjesama on pjevao … to zvuči fenomenalno, jer malo se ko kao on snalazi tako dobro u svim muzičkim žanrovima.

Koje Kafane Beograd Su Najpoznatije?

Rođen u Sarajevu (26. septembra 1951 godine),  na Baš Čaršiji, u intelektualnoj radničkoj porodici od oca Muhameda, inzinjera i majke Hatidže, ekonomiste, sa pjesmom je obišao svijet, a mi ćemo se ovdej prisjetiti samo nekih zvjezdanih trenutaka njegove bogate umjetničke karijere.

haris džinović iz vremena grupe sar e roma
Haris Džinović iz vremena grupe Sar e Roma

Iako je bio glavni zabavljač krajem ’70-tih godina po sarajevskim žurkama, široke narodne mase za Harisa su čule tek početkom osamdesetih, tačnije 1981 godine kada sa grupom Sar e Roma snima tri uspješna albuma ciganskih pjesama. Grupa Sar e Roma bila je pravo otkrovenje na tadašnjoj YU sceni, slušali su ih i gledali svi i rokeri i folkeri, neki zbog Harisovog prodornog i dominantnog glasa, a neki zbog Gordane Magaš koja je na samom početku nastupala sa njima.

Nakon raspada sastava, nastavlja sa samostalnom karijerom tokom koje je snimio 7 albuma.

Haris Džinović pjevač osebujnog glasa

Njegov prvi solistički album (1989. godine) sa pjesmama Ostariću, neću znati, I tebe sam sit kafano, Rano je za tugu, Sjećaš li se one noći, Odlaziš od mene, Hladno je, ugrij me… Haris vrlo brzo, poslije početnog nepovjerenja postiže nezapamćen uspjeh. Kreće prvo kao specijalni gost na turneji Halida Muslimovića, u organizaciji Miše Dobrića, da bi ubrzo po novinama osvanuli naslovi kao što je: Koncert na koncertu. Poslije te turneje Haris je zaista postao daleko veća zvijezda i od samog Muslimovića. Slijede pozivi na sve strane za gostovanja i po zemlji i po inostranstvu.

Da Haris nije “majstor od jednog hita” dokazuje već slijedeći album koji se pojavljuje 1991 godine sa još većim hitovima: Poznaćeš me, Nek mi bude zadnja čaša, Dajte vina, hoću lom, Pusti me, Nevoljo moja, O kako boli me, Odlazi nestaje… 

haris džinović - rado viđen gost na svakom slavlju
Haris Džinović – Rado viđen gost na svakom slavlju

Haris početkom devedesetih većinom broavi u instranstvu na relaciji Njemačka – Pariz, a jedno vrijeme je u Parizu držao i popularni restoran Harris. Iz tih godine posebno se ističu njegova poznanstva i druženje sa velikim svjetskim zvijezdama, nabrojaćemo samo neke: Mik Džeger, Džek Nikolson, Sting, Jon Bon Jovi, Džordž Majkl, Džipsi Kingsi

Haris novi album izdaje tek 2000. godine i on naravno donosi mnoštvo hitova (Ako možeš ti suzu pustiti, Laže mjesec, Kako mi nedostaješ …). Već standardno nakon izdavanja album slijedi turneja koja je osim gradova na Balkanu obuhvatila i veliki broj gradova širom svijeta, gdje god ima poklonika Harisove pjesme.

2009 godine izdaje album Magic sa koga se izdvajaju posebno pjesme Muštuluk i Traži, traži. Kompilacijski album sa nekim novim pjesmam Pariške kapije objavljuje 2011 godine dok album prostog imena Haris 2017 godine, sa hitovima Rahatluk i Godine ti dobro stoje.

melina i haris džinović
Melina i Haris Džinović

U privatnom životu Haris je nekon 11 godine veze oženio se 2014 godine sa zagrebčankom Melinom Galić sa kojom ima dvoje djece kćerku Đinu i sina Kana.

Pored ovih studijskih albuma, pod njegovim imenom objavljeno je i mnoštvo i znanih i ne znanih kompilacija hitova, i svako ovo izdanje j e doživjelo uspijeh kod publike.

Romansiranu biografiju Harisa Džinovića koju je priredila Svetlana Anđelić možete pročitati na oficijelnoj web stranici harisdzinovic.com

FB profil: https://www.facebook.com/haris.dzinovic

YT kanal