Skip to main content

Problem odvodnje ako se ne riješi u startu kasnije može da izazove još veće probleme i još veću štetu. Stoga prilikom donošenja odluke o kupovini i ugradnji kanalice za površinsku odvodnju morate misliti o svim faktorima i elementima.

Kanali za površinsku odvodnju su danas dosta česti, ali je teško razaznati koji je pravi izbor. Da bi donijeli pravu odluku morate prvo znati osnove i šta predstavljaju kanali za površinsku odvodnju. Dakle, ovi kanali služe za odvodnu oborinskih voda s velike površine kao što su naprimjer: ceste, parkirališta, industrijske zone, stambene zone ili zona oko vaše kuće. Mnogo je primjena i upravo zbog toga postoje razne vrste.

Kanalice za površinsku odvodnju osiguravaju brz i učinkovit način odvodnje oborinskih voda s gore navedenih površina. Veoma su fleksibilne i gotovo se uklapaju u sve tipove pločica ili betona.

Izrada i različite varijante

Kao što smo spomenuli kanali za odvodnju su veoma širok pojam i postoje razne vrste koje se koriste u raznim uslovima. Također postoje i razni načini izrade samih kanalica, a neki od najpopularnijih su: kanalice izrađene od betona visoke čvrstoće, armiranog betona i recikliranog poliproliena. Međutim dosta važniji element u kanalicama za odvodnju vode su upravo rešetke koje stoje na vrhu. Ove rešetke moraju biti dizajnirane tako da mogu podnijeti visok i konstantan napor.

kanalice za površinsku odvodnju za zaštitu od poplave
DRAINFIX CLEAN kanal s filtarskim supstratom I obrada oborinskih voda

Upravo je ovo jedan od faktora zašto su današnje kanalice toliko popularne u industrijskim i stambenim zonama, zato što mogu podnijeti velik pritisak. Dakle, rešetke kanalica, naravno u skladu sa zahtjevnom nosivosti površine dostupne su u nekoliko različitih varijanti, a to su:

•           Duge čelične ili inox rešetke,

•           Pocinčane željezne rešetke,

•           Lijevano željezne rešetke,

•           Rešetke s rupama.

Sigurno se pitate zašto je baš meni potrebna drenažni kanal za odvodnju površinskih voda. Odgovor na ovo pitanje krije se u podatku da se u zadnjih deset godina količina padavina povećala za 10 %, te su ove kanalice postale potreba, a ne luksuz.

Separatori masnoča

Bilo da se bavite restoranskim poslom ili jednostavno želite da date svoj doprinos vašoj okolini onda razmislite o ugradnji separatora masnoće. Naime separatori masnoće, rade upravo ono za šta su namijenjeni. Oni odvajaju masnoću od ostalih tekućina i na taj način doprinose zaštiti gradske kanalizacije.

Postoje razne vrste ovih separatora, te je na vama da na osnovu vaših potreba odaberete najbolji. Međutim da vam malo pomognemo postoje generalno dvije glavne kategorija separatora masnoće, a to su: separator masnoće koji se ugrađuju u zemlju i samostojeći separatori za potpuno pražnjenje.

Separatori masnoča koji se ugrađuju u zemlju su napravljeni od armiranog betona, polietilena i poliestera. Konstruisani su na taj način da bi osigurali što jednostavnije čišćenje i održavanje, što potiče veću uštedu i ekonomičnost. Jednostavno je s ovim separatorima štedite prilikom načina na koji ćete se riješiti otpada i masnoće.

Samostojeći separatori s druge strane proizvode se od nehrđajućeg čelika i polietilena. Kako bi se ispoštovale sve zakonske regulative prilikom ugradnje ovih separatora u objekt oni nude veliki broj dodatnih mogućnosti. Najčešće su to sljedeće mogućnosti: automatizirano pražnjenje, integrisan sistem čišćenja, dojava stanja u separatoru i razne druge pogodnosti. Ovi separatori su odlični i trebali bi se koristiti u svim restoranima bilo to da se oni nalaze u poslovnim zgradama ili u hotelima.

Svi ovi separatori masnoča dolaze s alarmnim sistemom koji prati rad separatora i govori vama da li se dešava nešto loše. Ako se alarm oglasi onda znate da je vrijeme pražnjenja kako bi kompletan sistem  funkcionisao.