Obrada zemljišta u vrtu je vrlo naporna, ali i neophodna za sve ljubitelje vrtlarstva, zemljoposjednike i povrtare. Srećom, tu su – motokultivatori, praktični i pouzdani pomoćnici u kopačkim radovima, sa kojima ćemo vas pobliže upoznati.

Baštenska freza, motokultivator ili kopačica – jedan je uređaj, koji pomaže pri okopavanju zemljišta, ubrzava rad i čini ga ergonomičnijim. Ali, isplati li se kupovina freze? Koji tip je pravi za vaše potrebe? Kako zapravo rade motokultivatori?

Odgovore na neka od najčešćih pitanja pronaći ćete u našem tekstu, gdje ćemo se potruditi upoznati vas malo bolje sa ovim vrijednim vrtnim uređajima.

Zašto, općenito, trebamo okopavati vrt?

Ova radnja, ma koliko bila naporna, ima smisla u mnogim slučajevima. Teška tla od ilovače ili gline, na primjer, pogodna su za uzgoj povrća samo ako je zemljište prethodno usitnjeno. Čak, i kada samo želite napraviti novu gredicu, bilo čega, ne možete zaobići kopanje jer je to jedini način da se rastrese gornji sloj zamlje. Isto važi i za travnjak, ukoliko ga želite obnoviti, neophodno je freziranje tla.

GoSlim - smršaj zdravo

Pripazite: postoje i tla za koja se kopanje ne preporučuje, kao što je pjeskovito tle, jer se time sloj humusa uništava i zemlja bogata hranjivim tvarima izbacuje na površinu.

Vrtna kopačica može mnogo toga uraditi za vas. Navešćemo neke od njenih mogućnosti, koje se uz dodatni alat, još i uvjećavaju:

  • Ventilacija, vitalizacija i kultivacija zemljišta
  • Obrada travnjaka, šišanje ivica travnjaka i čišćenje fuga (uz posebne dodatke)
  • Uništavanje korova

Ako želite sopstveni vrt sa bogatim plodovima, morate sačekati pravo godišnje doba za prekopavanje i sadnju. Ukoliko želite napraviti novi travnjak, pravo vrijeme za kultiviranje je proleće ili rano leto. U to vrijeme, tlo je toplo, a temperatura zraka nije previsoka – savršeni uslovi za motokultivator i novo sjeme. Ali, pri pripremi tla za uzgoj voća i povrća, morate pratiti sjetveni kalendar, koji nije isti za sve kulture.

Vrtna freza ili motokultivator, dostupna je u tri osnovne verzije:

  1. Električna kopačica – impresionira svojom malom težinom, ekološkom prihvatljivošću, manjom potrebom za održavanjem i nižom cijenom. Međutim, morate računati sa kabelom i slabijim performansama nego kod motorne freze.
  2. Motorna kopačica – vrlo je moćna, fleksibilna, robusna i pogodna za velike površine. Ipak, ove freze zahtijevaju dosta održavanja, relativno su bučne i teške, i najčešće skuplje od ostalih modela.
  3. Kopačica na ručni pogon – je poput motike koja obrađuje tlo snagom vaših mišića i svojim zupcima u obliku zvijezde. Pogodna je na malim površinama.

Nakon obrade zemlje motokultivatorom, biće vam olakšano i sakupljanje i odlaganje kamenja i korova, jer je zemlja rastresena i veoma pogodna za dalji rad na njoj.

Nadamo se da smo vam predočili sve koristi od vrtne freze i da se nećete dvoumiti oko kupovine, te vam savjetujemo posjetu nekoj od internet trgovina gdje ćete moći odabrati pravi motokultivator za svoje potrebe, te spremni dočekati proljeće i opuštajući rad u vrtu.