Skip to main content

Planjanin – U Bosni i Hercegovini su rijetki primjeri porodica u kojima se muzika baštini kroz generacije. Jedna lijepa priča na ovu temu dolazi iz porodice kantautora Šukija i Bajre Planjanina.

Koliko često treba vježbati ?

Planjanin – Kompletna porodica “u muzici”

Nakon njihovog oca Rame, Šuki i Bajro nastavili su tradiciju bavljenja muzikom, a talenat i ljubav za umjetnost prenijeli su svojim nasljednicima.

– Mi smo muzička porodica od početka do kraja. Ljubav prema muzici naslijedili smo od oca Rame, a pored Bajre i mene sve tri sestre su svojevremeno bile veoma uspješne u folklornom društvu u Trebinju, gdje smo se rodili i živjeli. Da je muzika smisao našeg života pokazuju i naši nasljednici. Bajrin sin Igor svira klavir, a i kćerka Ines je u muzici. I kod mene iver nije pala daleko od klade. Moj sin Emir svira gitaru, a kćerka Tajra klavir. Ni rat ni ja nismo utjecali na njih da se bave muzikom. Jednostavno, oni su odlučili da nastave tradiciju i naravno da nam je drago. Kod nas je po cijeli dan muzika. Uvijek neko od nas vježba. Sreća pa imamo svoju kuću u Vreocima kod Ilidže. Ne znam kako bi to komšije podnosile da smo u stanu u zgradi – kaže Šuki Planjanin.

šuki planjanin sa kemalom montenom
Šuki Planjanin sa Kemalom Montenom

Braća Planjanin muzički put su počela u Trebinju. Šuki je potom nastavio u Dubrovniku, Sarajevu, Berlinu… Kolege za Šukija kažu da je vrsni muzičar, kompozitor, ali i pjevač sa sanjarskim glasom, koji svakoj otpjevanoj pjesmi daje poseban pečat. Sigurno je da je mogao napraviti mnogo više u karijeri da nije previše skroman.

Karijeru je započeo u trebinjskom bendu „Neonsi“ koji je svirao u hotelu „Leotar“, a nakon toga je nastavio u Dubrovniku. Posebno je bilo zanimljivo njegovo muziciranje i pjevanje na tada poznatom Babinom kuku. Sa najpoznatijim dubrovačkim muzičarima sticao je znanje, a na kraju je mnoge od njih i prevazišao.

u porodici planjanin svi pjevaju i sviraju: šuki i bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove
U porodici Planjanin svi pjevaju i sviraju: Šuki i Bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove

U Dubrovniku sam bio zvijezda, a kada mi je sve to postalo tijesno došao sam u Sarajevo. Tu slijedi upoznavanje sa Kemalom Montenom. Nakon toga vratio sam se u Herceg Novi, gdje smo moj brat i ja svirali, a dolazili su da nas slušaju Lepa Brena i njen suprug, Džej Ramadanovski, Slavko Banjac… Slijedi odlazak u Berlin, gdje sam 90-tih godina prošlog vijeka bio među brojnim izbjeglicama sa Balkana koje su sreću našle u Berlinu. Počeo sam da sviram po tuđim lokalima, da bi na kraju otvorio svoj vlastiti. Dobio sam stalnu vizu.

Majka je bila jako bolesna i sve ostavljam i vraćam se u Sarajevo i tu sam i danas. Počeo sam da sviram u jednom klubu „M“ koji se nalazio u jednom podrumu, a onda je počela priča kako se pojavio „neki Šuki“ koji odlično svira i pjeva. Potom dolazi i Kemal Monteno koji se užasno plašio podruma i zbog podrumskih prostorija je dobio dijabetes. Došao je u društvu Kornelija Kovača. Na kraju sam bio desna ruka Kemala Montena. Prije svega čast mi je bila sa Kemalom Montenom popiti kafu, a on je pored stotine vrsnih gitarista odabrao mene da ga pratim. Uveo me je na velika vrata, dobio sam dobar pedigre. Kada sam imao hitove trebao sam se odvojiti od njega, ali shvatio sam da sam mu tada bio najpotrebniji. U skoro dvije decenije svirali smo širom svijeta. Od Austrije, Njemačke, Holandije, Švicarske, Danske pa sve do Amerike  – prisjeća se ove dugogodišnje saradnje Planjanin.

u porodici planjanin svi pjevaju i sviraju: šuki i bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove
U porodici Planjanin svi pjevaju i sviraju: Šuki i Bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove

Nakon duže pauze Trio Planjanin, kojeg čine vrhunski zabavljači Šuki, Bajro i Igor zajedno će dijeliti scenu. Zbog veoma širokog repertoara (pop, rock i starogradska muzika, sevdah, urbani folk…) Šuki i Bajro su u nekoliko navrata proglašavani najboljim duom jugoslovenske estrade. Za doček Nove 2022. godine nastupit će u “Carlsberg Beer Gardenu” na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, pojačani još jednim članom porodice Planjanin – Bajrinim sinom i klavijaturistom Igorom Planjaninom, što je garancija za fantastičan štimung.

u porodici planjanin svi pjevaju i sviraju: šuki i bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove
U porodici Planjanin svi pjevaju i sviraju: Šuki i Bajro ljubav prema muzici prenijeli su na kćeri i sinove

Mi smo trio koji ima širok repertoar i imamo šta ponuditi. Svaki put sviramo kao da nam je posljednji. Svim posjetiocima mogu obećati vrhunski dernek o kojem će se sigurno dugo pričati. A šta ćemo pjevati, jednostavno sve. Od sevdaha do Bacha. Bit će to nevjerovatan miks, a nastup za najluđu noć počinjemo u 21 sat. Do kada ćemo svirati, to niko ne zna.  Kada je dobar dernek za raju, sviramo dok ne svane jutro – kaže Šuki Planjanin koji je uspješan i kao autor i napravio je pjesme za Dragana Kojića Kebu, Hanku Paldum, Semira Cerića Koketa, Seju Pitića, Hasibu Agić, Ferida Avdića, Zorana Kalezića i mnoge druge pjevače.