Skip to main content

Aleksandar Sanja Ilić, čuveni kompozitor, muzičar i osnivač grupe “Balkanika” napustio nas je danas u 70. godini života, nakon što je izgubio bitku sa korona virusom.

Koja Je Najbolja Turistička Agencija Na Balkanu?

On je rođen je u Beogradu 1951. godine. Paralelno sa osnovnom školom i gimnazijom pohađa muzičku školu Josip Slavenski u klavirskoj klasi kod profesorke Ružice Miodragović – Radenković. Upisuje studije Arhitekture i paralelno pohađa časove kompozicije kod profesora Rajčića na Muzičkoj Akademiji u Beogradu. Po završetku studija Arhitekture upisuje post diplomske studije kod prof.arh. Mate Bajlona piše Grand OnLine

sanja ilić potpisuje princezu
Sanja Ilić potpisuje Princezu

Muzikom se bavi od rane mladosti a prvi profesionalni korak napravio je već u 12-oj godini, kada piše kompoziciju „Uniforme“ i koju na TV Beograd izvodi glumac i pjevač Dragan Laković. Sa 16 godina se prijavljuje na domaće takmičenje za Pjesmu Eurovizije i tako postaje najmlađi kompozitor učesnik domaćeg izbora za Pjesmu Eurovizije, svih vremena. Kompoziciju „Pesnik mira“, tada u Skoplju, pjevala je Lola Novaković.

Sanja Ilić potpisuje i čuvenu “Princezu”

Već kao student, oformio je muzičku grupu San sa kojom postiže svoje prve uspjehe i kao kompozitor i kao instrumentalista.

Slađana i Dadi – Princeza

Na svim jugoslovenskim festivalima dobija nagrade a 1982 sa pjesmom „Halo, halo“ pobjeđuje na domaćem takmičenju za Pjesmu Eurovizije i sa grupom Aske odlazi u Herogejt, Engleska. 1984, kompozicija „Princeza“ koju su pjevali Dado i Slađana postaje pjesma i hit godine, kasnije hit decenije a prije nekoliko godina je izabrana za najljepši jugoslovenski duet 20-og vijeka.

Ana Bekuta Otkrila Ko Je Najviše Nervira U Žiriju Zvezda Granda

Paralelno sa festivalima radi muziku za pozorišne predstave, filmove i tv serijale. Iz predstave „Plava Ptica“ rodila se i istoimena kompozicija koja je i dan danas rado slušana. U poslednjih petnaest godina se bavi pisanjem muzike sa influencom balkanskog prostora. Realizacija ovih ideja je prvi album Balkanike, „Balkan 2000“ koji postaje najprodavaniji CD u izdanju PGP RTS do dan danas.

Nastup grupe Balkanika na Eurosongu 2018

Sanjina grupa Balkanika, imala je koncerte na svim kontinentima. Na taj način je na najljepši način predstavio svijetu, dio kulturnog naslijeđa i muzike ovih prostora. U posljednje dve godine Balkanika je nastupala sa preko 100 koncerata na svim kontinentima.