Skip to main content

Proizvodnja i razvoj sredstava za njegu kože danas je dostigla nivo medicine.

Potražnja tržišta se tokom godina mijenjala i postavila visoke standarde kada je u pitanju kvalitet i sigurnost proizvoda za ljudsku kožu.

Međutim, mnogi savremeni recepti za najkvalitetnije kreme za lice, pudere ili ruževe zasnivaju se na trikovima za ljepotu koje su primjenjivale žene iz naše prošlosti.

Zato najstariji svjetski stručnjaci otkrivaju gdje su pronalazili ideje za stvaranje poznatih i kvalitetnih proizvoda za uljepšavanje.


Rim

Moderni spa centri i luksuzni tretmani kože u velikoj mjeri inspirisani su rimskim kupatilima. U njima su se smjenjivale tople i hladne kupke, piling tela, parna terapija, masaže i uživanje u mirisu parfema. Naravno, neki tretmani iz perioda drevnog Rima danas su čudni.

Na primjer, ne bi vam se dopala upotreba ovčje masti za njegu kože, mazanje krvi umjesto laka za nokte zvuči prilično jezivo.

Međutim, kupanje u magarećem mlijeku i danas se pominje kao izuzetno blagotvorno, zbog visoke koncentracije retinola koji pozitivno djeluje u borbi protiv starenja.

Rimske dame voljele su i maske za lice koje sadrže prirodne sastojke. Neki od njih se još uvijek koriste, kao što je jasmin, sok od bosiljka, maslinovo ulje i sjeme komorača.


Egipat

Poznato je da svi traže da saznaju nešto više o Kleopatrinim ritualima, kada je u pitanju održavanje ljepote drevnih Egipćanki. I ovdje se pominje već poznata kupka u magarećem mlijeku. Tu su još i pilinzi od morske soli i razni pčelinji proizvodi.

Na primjer, i u to vrijeme izuzetno popularan bio je matični mliječ zbog svojih regenerativnih svojstava. Isto važi i za pčelinji vosak, koji se danas koristi u kozmetici i može se naći u balzamima za usne i maskarama. Poseban je po tome što su trepavice i koža glatki i čvrsti nakon upotrebe. Dame koje koriste proizvode s pčelinjim voskom znaju zbog čega ih biraju.

Egipatska kraljica je također koristila i ružinu vodicu kao osvježavajući tonik za kožu. Proizvodi sa ružinim laticama danas su izuzetno popularni i traženi. Hidratacija i piling bili su od suštinskog značaja i u starom Egiptu. Zato su na najčešće korišteni proizvodi koji sadrže šea puter, ulje sjemena konoplje i glinu.

Kleopatra je postala simbol ljepote i njege. Širom sveta pronaći ćete njen lik na proizvodima za njegu, u salonima ljepote i spa centrima. Harizma, energija, inteligencija i moć čine je privlačnom i uvijek intrigantnom kada je u pitanju tema ženske ljepote. Naravno, njen čuveni način šminkanja
zauvijek će se viđati na licima žena širom sveta.

Grčka

Industrija kozmetičkih proizvoda može da zahvali grčkim damama na uvođenju maslinovog ulja u njegu kože. Pored ovoga, u Grčkoj se često koristio med od majčine dušice koji hidrira, revitalizuje i pojačava dejstvo i hranljivost drugih sastojaka. Posebno se preporučuje za njegu suhe kože.

Korištenje nara za izradu kozmetičkih proizvoda potiče iz grčke kulture i posljednjih godina postaje sve popularnije. Ovo voće je simbol života, plodnosti, prosperiteta i još mnogo toga, ali je i odličan antioksidans za masnu i mješovitu kožu.

U velikoj mjeri primjenjuje ga jedna od najpoznatijih kozmetičkih kompanija u Grčkoj, kombinujući savremenu nauku i tradicionalne prirodne sastojke. Neki od najpoznatijih su: morske soli, jogurt i ljekovito bilje.

otkrivamo drevne rituale za njegu kože
Otkrivamo drevne rituale za njegu kože

Međutim, usprkos tome što se u kozmetici i dalje koriste prirodni sastojci, ne treba zanemariti veliki doprinos nauke i tehnologije.

Vjekovi ksperimentisanja i primjene sastojaka doveli su do razvoja izuzetnih i visoko ženjenih rješenja za njegu i održavanje vitalnosti kože.
Svaki proizvod namjenjen je određenoj zrelosti kože i specifičnim problemima. Hidriranost, glatkoća i zdrav izgled standardni su koje zadovoljavaju najkvalitetnije kreme za lice, serumi, maske i proizvodi za uljepšavanje.

U svakom slučaju, drevni proizvodi za njegu kože ne prestaju da intrigiraju i inspirišu savremenu industriju.

Na primjer, Kleopatrin stil i dalje je popularan i ona će uvijek biti polazna tačka kada je u pitanju kreiranje nekih modnih kolekcija, bilo da je u pitanju šminka ili garderoba. Ali savremeni kreatori i šminkeri razrađuju i unapređuju njen stil. Kombinuju ga s drugim trendovima i na taj način dobivaju zadivljujuće rezultate.

Nauka je toliko napredovala i otkrila važne činjenice o ljudskom tijelu koje je dodala prirodnim proizvodima za njegu kože i održavanja vitalnosti. Rezultat je širok spektar kozmetičkih proizvoda i usluga, ali i jednostavnih kućnih recepata koji promovišu zdrav izgled i brigu o sebi.