Skip to main content

Sarajevski pjevač Rizah Lukačević, poznatiji kao Rizzo Ruža, prepoznatljivo je ime koje je obilježilo bh. muzičku scenu početkom 2000-tih.

Rizzo Ruža zvanično se povukao s muzičke scene 7. jula 2011. godine, kada je velikim koncertom “Živimo zbog ljubavi” obilježio 15 godina karijere.

Najplaćeniji IT poslovi TOP 5

Nakon dugogodišnje pauze, ponovo se vratio, i to u novom ruhu, s pjesmom neobičnog naziva “Trange Frange”. Novi singl jeste drugačiji od prethodnih Rizzinih pjesama i već na prvo slušanje se može zapaziti promjena u žanru, kao i elementi trap muzike.

“Da, u pjesmi ima tog nekog trap rapa, ima tu nekog urbanog zvuka, jedan moderni aranžman u prikladnom vremenu. To je radio Adis Sirbubalo, vrhunski mladi umjetnik koji je dao aranžmanski pečat toj pjesmi. Marin Meštrović je producirao i masterizovao, Dino Kadragić je radio spot za pjesmu. Pjesma je posvećena Starom gradu i tim nekim našim starinskim običajima, tom barbutu (kocki) i nekim stvarima koje sam ja čuo od drugih ljudi i to sam sve uobličio u ovu pjesmu.

rizzo ruža
Rizzo Ruža u novom ruhu – “Trange Frange” (V1DEO)

Kad sam se povukao, zvanično 7. jula 2011. sa muzičke scene, podvukao sam crtu zbog najezde velikog vala turbo folka koji je zavladao u tom periodu. Mnoge kolege su se tada prestale baviti muzikom, samo nekoliko njih je ostalo. Ja sam pokrenuo mali privatni biznis, otvorio sam cvjećaru na Kovačima “Sarajevska ruža” kao što je bio naziv i moje prve grupe iz koje sam ja nastao. Snimio sam u međuvremenu i dva singla. Pjesma “Navika” je, međutim, prošla nezapaženo iz razloga što sam ja ostao u nekom starom filmu. Ovaj put sam odlučio da napravim nešto novo – Rizzo Ruža u novom ruhu.

Mnogima su zasmetale šega, šala, ta neka parodija i kompletna priča, jer su pojedini mislili da ću se vratiti u istom izdanju, što mislim da ne bi bilo dobro. Ne bi bilo produktivno ni za mene ni za publiku, pa sam se odlučio za nešto novo. Čekalo se dugo, ali mislim da se isplatilo”, istaknuo je Rizzo Ruža.