Skip to main content

Danas oko 11 sati na Novom groblju u Beogradu okupili su se porodica i prijatelji da odaju pomen Kralju narodne muzike, Šabanu Šauliću koji nas je prije tačno dvije godine prerano napustio, nastradavši u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.

Betonske Kanalice Za Odvodnju

Šaban Šaulić rođen je u Šapcu 6. septembra 1951. godine. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine, gdje je on i sam proveo dosta vremena. Šaulić je živio i radio u Beogradu. Sa svojom suprugom Gordanom je imao troje djece – Sanelu, Ildu i Mihajla. Omiljeni hobiji su mu bili pecanje u svojoj vikendici u Krčedinu i fudbal.

šaban šaulić
Šaban Šaulić – Detalj sa današnjeg pomena

Prvi album Šabana Šaulića je izašao 1969. godine, imao je osamnaest kada se to desilo, a singl Dajte mi utjehu bio je i lokalni hit, znali su ga u lokalnim okvirima, znala ga je publika koja je slušala Radio Šabac, ona po šatrama i svadbama, po autobusima i gradilištima.

Ana Bekuta: Nakon 9 Godina Veze Volimo Se Više Nego Prvoga Dana

Do 1976. godine, autor njegovih pjesama je bio Buca Jovanović, a od te godine komponovao je veliki broj svojih hitova, najčešće na tekst Radeta Vučkovića.

Šaban Šaulić – Dođi da ostarimo Zajedno

Sve se to promijenio 1978. godine kada izdaje pjesmu Dođi da ostarimo zajedno, sa kojom je “pokorio” Jugoslaviju.

Hitovi za sva vremena

Godine 1985. Rade Vučković je napisao pjesmu „Gordana“ koju je Šaban posvetio svojoj supruzi. Pjesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama. Osim ovih pjesama, veliki hitovi Šabana Šaulića su bili i „Uvenuće narcis beli“, „Sine“, „Danima te čekam“, „Snežana“, „Odlaziš, odlaziš“, „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“ i dr. Mlađe generacija sigurno će pamtiti njegove novije hitove među kojima moraju se izdvjiti pjesme “Šadrvani” i “Žal”.

Šaban Šaulić – Žal

Ljuba Perućica Otkrio Šta Je Njegova Supruga Učinila Na Njegov Nagovor