Skip to main content

Semir Cerić KOKE rođen je u Sarajevu 23. maja 1963 godine. bosanskohercegovački je pjevač narodne muzike.

Yard sale-Prodaja namjestaja i bijele tehnike

Nadimak Koke dobio je po prvim riječima koje je izgovorio, zapravo kako sam kaže izgovorio je riječ „koka“ ali Bosanska mahala je zamijenila i dodala ono“e“ na kraju.

semir cerić koke - garant dobre zabave
Semir Cerić KOKE – Garant dobre zabave

Nakon brojnih pokušaja bavljenja sportom (fudbal, hrvanje, boks) na  red je došlo i pjevanje. Koke je „propjevao“ u jednoj maloj kafanici na Baščaršiji gdje je trebao zamijeniti njihovog stalnog pjevača. Došao je na tri dana, a ostao tu tri godine. Kako kaže, iako sam znao svega pet-šest pjesama raja me zavoljela.

Semir Cerić KOKE – Prvi album izdao 1988 godine

Početak Koketove diskografske karijere je vezan za 1988 godinu, kada je objavio debi album — Sanja (za izdavačku kuću Diskos)pod mentorstvom Milića Vukašinovića. Album je iznjedrio hit u vidu naslovne numere, a nakon saradnje s Diskosom, Koke je objavio albume Život me je prevario (1994) i Jednom se živi (2001) za In takt rekords.

Album Blago tebi (1999) izašao je u izdanju Sarajevo diska. Peti studijski album, Koke (2003), objavljen je u Grand produkciji. Albumi-reizdanja Koke (2017) i Blago tebi (2018) izdati su za originalne produkcije. Šesti Koketov studijski album, Idemo dalje (2009), izdala je Hayat produkcija.

semir cerić koke - rado viđen gost na koncertima svojih kolega (koke i tifa)
Semir Cerić Koke – Rado viđen gost na koncertima svojih kolega (Koke i Tifa)

U zadnje vrijeme Koke je snimio dva singla sa spotovima: Kafanica laganica za BN mjuzik 2017. i Sve i sad za Hajat produkciju 2019; te jedan bez spota: Ne, ne diraj (samoizdanje) 2018 te Jednom se mora krenuti dalje (2020)

Evergrin hitovi Semira Cerića Koketa su: Nek’ ti bude kao meni,  Emina (cover) – pjesma koja je toliko zaživjela u njegovoj izvedbi tako da svi misle da je on i orginalno izvodi J  Aida,  Sanja,  Glumica,  Zavodnica,  Nevjernica,  Treba vremena,  Robinja ili kraljica, Vjerovala, bolovala, Kad te neko spomene,  Život me je prevario,  Kraj priče,  Moja dobra vilo, Kafanica, laganica

Inače Koke je zaslužan i za revitalizaciju karije drugih pjevača. Njegovu Sanju na svom albumu iz 1990 godine objavio je legendarni Toma Zdravković, dok je pjesma „Treba vremena“ oživjela već djelomično zamrlu karijeru Ane Bekute.

Koke je učestvovao na Grand dajet plus festivalu 2012. i Ilidžanskom festivalu 2017 i 2019.

Bio je jedan od članova žirija muzičkih takmičenja Zvijezda možeš biti ti ( ZMBT- Hajat TV) i Valentino zvijezde (OTV )

semir cerić koke - već 33 godine garant dobre zabave
Gdje je KOKE uvijek je dobra fešta

Koke je sa karijerom počeo 1988 godine, a slobodno možemo reći da je od te godine i na stalnoj turneji, jer svaki vikend je zauzet sa nastupima, te je jedan od najpopularnijih pjevača kada se traži dobra zabava.

semir cerić koke - već 33 godine garant dobre zabave
Semir Cerić KOKE - Već 33 godine garant dobre zabave

Koke je oženjen Ivanom od 2019. i ima dve kćerke sa svojom suprugom te takođe ima sina (Almein)  iz jedne od prethodnih veza . Pjevač je prethodno bio u ozbiljnoj vezi sa Željkom (preminula 2007 g.), preko 18 godina, ali nisu imali djece niti su bili vjenčani.