Skip to main content

Najjače domaće košarkaško takmičenje Košarkaška liga Srbije polako ulazi u svoju završnicu.

Iako je do kraja ostalo svega nekoliko takmičarskih kola, još uvek se sa sigurnošću ne može reći koji će timovi izaći na megdan ABA ligašima u Superligi. Gornji dom tabele za sada predvode Zlatibor Gold gondola, Spartak Ofis šuz, Vojvodina i Metalac dok su sigurni putnici u Drugu ligu Srbije Kolubara LA 2003 i Dunav iz Starih Banovaca.

Ova sezona KLS-a je bila i više nego zanimljiva. Iako su se tokom većeg dela sezone na vrhu smenjivali Metalac, Zlatibor Gold gondola i Dinamik u drugom delu sezone su, pomalo i neočekivano, zablistala i dva tima sa severa- Vojvodina i Spartak. U poslednje vreme je bilo zaista mnogo mečeva čiji krajnji ishod nisu mogli da pogode ni oni koji su ih pratili uživo.

Takva je, na primer, bila utakmica Metalca i Novog Pazara, koja je u poslednjih nekoliko sekundi mogla se završi i pobedom domaćina. Tim iz Valjeva je „prosuo“ nekoliko trojki što ih je izbacilo iz borbe za prvo mesto, dok je taj rezulatat spasao Novi Pazar od ispadanja u Drugu ligu. To samo dokazuje koliko je liga ove godine bila izjednačena i zanimljiva za gledanje ali i klađenje, pa nema sumnje da su mnogi u tim trenucima guglali pojam „uživo rezultati“ kako bi videli šta se dešava na drugim terenima.

KK Zlatibor još jednom dokazao da zaslužuje ABA ligu

Klub iz Čajetine ove sezone nije imao lak zadatak. Borili su se na dva fronta- u ABA 2 ligi, koju su i osvojili u sezoni 2021-2022 i domaćem šampionatu. Zgusnut raspored mečeva je uticao na to da u prvom delu sezone tim koji predvodi Strajin Nedović ne pruži sve od sebe. Tokom cele sezone su zabaležili ukupno sedam poraza, od Dinamika, Metalca, Tamiša, OKK Beograda, Mladosti, Novog Pazara i Spartaka. Neki od ovih poraza su definitivno bili neočekivani ali to nije ugrozilo njihov plasman na prvo mesto.

Gust raspored takmičenja je imao više uticaja na rezultate u ABA 2 ligi, gde je tim Strajina Nedovića zabeležio poraze od Širokog, Borca, Helios Sunsa i Krke. Čini se da su nakon prošlosezonskog razočarenja, kada i uprkos osvajanju ABA 2 lige nisu zaigrali u najjačem regionalnom košarkaškom takmičenju. Trenutno deluje da igranje u ABA 2 ligi klubovima stvara samo troškove, jer izgleda da niko ne može da garantuje da će šampion zaista imati pravo učešća u najjačem rangu.

Spartak i Vojvodina zablistali u drugom delu sezone

Čini se da su dva vojvođanska kluba najprijatnije iznenađenje prolećnog dela KLS-a. Iako su i jedni i drugi u prvom delu takmičenja imali ozbiljnih problema sa formom, u drugom delu takmičenja je sve došlo na svoje. Vojvodina se nakon finansijskih problema vratila na pravi kolosek i krči put do ABA lige. Klub kojim rukovodi legendarni Željko Rebrača želi da se nađe među najboljima što je cilj koji u ovom trenutku deluje kao ostvariv.

Tim Vojvodine sa klupa predvodi mladi stručnjak Miloš Isakov Kovačević, koji je uspeo da okupi tim koji čini kombinacija nekoliko iskusnih igrača ali i nekoliko početnika koje tek čekaju ozbiljni mečevi. Među igračima koji su u drugom delu sezone predvodili tim Vojvodine do prvog mesta KLS-a definitivno se izdvajaju Stefan Šajin, Dušan Beslać i Uroš Banjac. Superliga će biti odlična prilika da tim iz Novog Sada pokaže da li može da izađe na kraj sa ABA ligašima, što nije nimalo lak zadatak.

Spartak je klub koji u drugom delu sezone definitivno igra na sigurno. Samo tokom prve polovine sezone na klupi tima iz Subotice promenila su se dva trenera – Srećko Seluković i Oliver Kostić, koji je na klupi proveo nešto više od dva meseca. Ekipu je počekom godine preuzeo prekaljeni Željko Lukajić koji je više puta dokazao da zna kako treba da se pliva u domaćim košarkaškim vodama. Sa Partizanom je osvojio kup SR Jugoslavije 1994. godine a sa Hemofarmom iz Vršca u sezoni 2004/2005 bio je šampion Jadranske lige.

Od dolaska Lukajića na mesto šefa struke, Spartak ne zna za poraz. Jedini tim koji je uspeo da ih nadigra je OKK Beograd, koji je u meču 18. kola KLS-a slavio sa rezultatom 70:88. Usledile su pobede nad direktnim konkurentima poput Vojvodine i Zlatibora. U odličnoj formi se u poslenje vreme nalaze Aleksandar Sokolović i Andrija Bojić koji u skoro svakom meču imaju dvocifreni učinak. Tim igra efikasno, napadački ali i sa dobrom odbranom u momentima kada je to potrebno. Koliko će Spartak uspeti da iskoristi dobru formu u kojoj se nalazi najbolje će pokazati Super liga, a svi se nadamo da će biti dostojni protivnici timovima sa Jadrana.