Skip to main content

Mišići, kosti, koža i tetive sastoje se prvenstveno od kolagena. Šta je kolagen? Svaka žena, skoro svaka zna i čula je za kolagen jer je on dobar u borbi protiv bora. Ali ako ne spadate u ovu grupu, kolagen je najzastupljenija vrsta proteina u ljudskom tijelu. Odnosno, kolagen se sastoji od 30-35 posto svih bjelančevina u ljudskom tijelu.

Mnogi ljudi se pitaju što je kolagen? Proteini kolagena poznati su i kao vezivno tkivo i odgovorni su za stabiliziranje naše kože i održavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova. Uz to, kolagen našoj koži pruža elastičnost. Studije pokazuju da dodatak kolagena ima brojne prednosti, koje uključuju smanjene bore na licu i pomoć u rješavanju celulita.

Koža s godinama stari

Kako starimo, naša koža gubi elastičnost i postaje sve naboranija. Mnogo je razloga za to – djelomično je odgovorna smanjena sposobnost proizvodnje kolagena, dok životni stresori i oksidacijska oštećenja također igraju značajnu ulogu. Oni s dodatnom količinom melanina u koži zaštićeni su od ultraljubičastog sunčevog svjetla i ultraljubičastog oštećenja, što ja nazivam “melanoprotekcijom”. Međutim, oni s manje melanina izloženi su većem riziku od solarnih oštećenja i povećanom riziku od preranog starenja. Vjerujemo da ste se sada malo detaljnije upoznali s time što je kolagen.

Suplementi kolagena sadrže širok spektar aminokiselina potrebnih za rast kose, kao i zdravlje kože, tetiva i kostiju. Kolagen je dobra opcija za one koji možda žele osigurati da dobivaju odgovarajuće aminokiseline, ali žele ih konzumirati pomoću dodataka bez glutena i mliječnih proizvoda. Dizači tegova često koriste dodatak kolagena kako bi osigurali rast mišića. Ponekad su birali protein u prahu, odnosno sirutku, ali se pokazalo ipak da je kolagen znatno efikasniji.

Kako uništavamo svoj kolagen

Razina kolagena počinje se smanjivati ​​nakon trideset i pete godine života. Iako ne možemo zaustaviti vrijeme, postoje mnoga faktora u načinu života koja ubrzavaju gubitak kolagena i posljedično starenje. Pušenje je najvažnija stvar koju osoba može učiniti da uništi i izgubi svoj kolagen – to je glavni razlog zbog kojeg se pušač često čini starijim od svoje stvarne dobi. Izloženost prekomjernoj sunčevoj svjetlosti i česte opekline oštećuju naš kolagen, kao i dijeta s visokim udjelom šećera koja sadrži malo antioksidansa. Sada kada znate što je kolagen i zašto je važan, na kraju ćemo spomenuti jedan bitan dodatak.

Zdravlje kože

Procjenjuje se da žene u svijetu troše 382 milijarde dolara na šminku i kozmetičke potrepštine. Većina ovih proizvoda vrlo malo popravlja kolagen, odnosno vrlo malo sakriva znakove starenja, iako neki od proizvoda štite od sunčevih oštećenja. Zbog izloženosti hemikalijama i toksinima, mnogi se odlučuju za korištenje prirodnih kozmetičkih potrepština i sapuna. Međutim, pitanje je, kako također možemo poboljšati svoju kožu iznutra prema van?

što je kolagen i zbog čega je važan?
Kolagen je zaslužan za zdravlje i ljepotu kože

NM hidro kolagen

Studije pokazuju da dodatak kolagena ima brojne prednosti za kožu. Studije su pokazale da bi oralno dodavanje kolagena moglo biti korisno onima koji imaju celulit i bore. Također može poboljšati rast kose i noktiju. Procjenjuje se da tokom sredine tridesetih godina počinjemo gubiti oko jedan posto kolagena u tijelu godišnje – zato razmotrite dodavanje kolagena svojoj ishrani. Kao i skoro sve na svijetu, ništa nije jedinstveno. Pa tako i kolagen. Postoje razne vrste kolagena ali ono šta Vam želim prezentovati je NM hidro kolagen.

NM hidro kolagen, poznat i kao kolageni peptid ili hidrogelat kolagena, vrsta je kolagena koji se lako može apsorbovati u krvotok kada se koristi kao dodatak.

Posljednjih godina dodaci HC-u postali su popularniji među ljudima koji svojoj koži žele dati mladolikiji izgled, ublažiti bolove u zglobovima ili poboljšati zdravlje kostiju. Također se koristio u kliničkim ispitivanjima kao dodatak za zacjeljivanja rana nakon nastalih opekotina.