Skip to main content

Velika je većina državnih nogometnih natjecanja gotova, a Europsko je prvenstvo sve bliže svome početku.

Kao što to često biva, kada je neko natjecanje ovako blizu startu, mnogi ljubitelji nogometa i oni koji vole klađenje na stranicama poput Bet365, vole ostaviti svoje procjene i predviđanja tko bi mogao na kraju izaći kao pobjednik. Lista potencijalnih osvajača naslova europskog prvaka je na svome vrhu jako neizvjesna, a mi ćemo pogledati tko su neki od glavnih favorita.

Engleska

Za mnoge bi ovo moglo zvučati kao iznenađenje, ali Engleska je zapravo favorit broj jedan prema procjenama stručnjaka. Znajući koliko domaći teren mnogo znači u nogometu, kada malo bolje pogledamo raspored, zapravo i nije toliko čudno da Englezi drže tu poziciju glavnog favorita. Oni će svoje utakmice protiv Hrvatske, Škotske i Češke igrati na svom Wembleyu, a ako prođu dalje iz svoje skupine, utakmicu osmine finala igrat će na istom stadionu. Četvrtfinale je zapravo jedina faza u kojoj Englezi ne bi nastupali na svom terenu, a oba polufinala i samo finale opet će se igrati u Londonu. Jasno je vidljivo iz toga da je ovo Europsko prvenstvo ogromna prilika za Engleze da dođu do velikog naslova za svoju zemlju.

Francuska

Po mnogima je Francuska i dalje ipak najveći favorit za osvajanje Eura. Aktualni svjetski prvaci dolaze u podjednako snažnom sastavu kakav je bio i prije tri godine, a sada je cilj osvajanje europskog zlata. Teško je predvidjeti tko može zaustaviti Francusku u svom novom pohodu, a kada jednom krene prvenstvo, ostaje nam vidjeti hoće li Francuzi nastaviti gdje su stali na Svjetskom prvenstvu.

Njemačka

Zanimljivo, u top tri ekipe koje su najveći favoriti za osvojiti Europsko prvenstvo imamo dvije ekipe iz iste skupine. Francuska i Njemačka se tako nalaze u skupini F, a da stvar bude još bolja, uz Mađarsku je s njima tu i Portugal koji brani titulu europskog prvaka. Njemačka je jako pomladila svoju reprezentaciju i igra jedan strašno napadački nogomet koji bi ove godine mogao uistinu uroditi plodom na Europskom prvenstvu. Možemo reći kako im kladionice poput Unibet Hrvatska zaista vjeruju u tome.

Belgija

Belgija je reprezentacija koja je već godinama na prvoj poziciji FIFA-inog renkinga najboljih reprezentacija svijeta. Uz to, riječ je o reprezentaciji koja je osvojila broncu na zadnjem Svjetskom prvenstvu, a sada djeluju podjednako jaki i spremni da još jednom pokažu da bi se na njih trebalo ozbiljno računati na ovom Euru. Belgija bi mogla biti i jedna od najzanimljivijih reprezentacija na ovom natjecanju koja ima potencijala iznenaditi bilo koga.

Španjolska

Među top pet najvećih favorita za osvajanje Europskog prvenstva ugurala se i Španjolska. Kako i neće kada je riječ od jednoj od najuspješnijih, ako ne i najuspješnijoj reprezentaciji 21. stoljeća koja je sinonim za velika natjecanja. Dolaze s jednim dosta mješovitim sastavom koji objedinjuje mladost i iskustvo, a teško je zapravo reći koliki je njihov stvarni potencijal. No, ako postoji reprezentacija za koju možemo reći da uvijek ima potencijala ostvariti velike uspjehe, to je Španjolska.