Skip to main content

Kultna sarajevska pop rock grupa “Valentino” sutra će u Domu mladih održati koncert u sklopu turneje “40+”.

Odlični bend  predvođen osnivačem i sadašnjim liderom Zijom Rizvanbegovićem, ovim koncertom će proslaviti četrdesetu godišnjicu karijere, koja je započela baš u kultnom sarajevskom okupljalištu na Skenderiji.

Kako je pojasnio Rizvanbegović,  naziv turneje “40+” ima mnogo veću dubinu.

– Kod nas se koncerti zovu “Dođite da promuknemo zajedno” . To je slogan. Sama ideja koncerta je da “Nova godina nije 31. decembra, nego kad je nama lijepo”, tako da mi sviramo dok god ljudi žele, dok te pjesme gore i dok nam ne ugase struju – istakao je Zijo pred sutrašnji koncert za koji karte koštaju 15 KM.

Turneja kojom obilježavaju četiri decenije rada je počela koncertom u Zagrebu 24. novembra prošle godine, a nastavljena je koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kanadi, Australiji…

“Volim te još”, “Oka tvoja dva”, “Bez tebe”, “Samo sklopi okice”, “Idu ptice selice”, samo su neki od hitova koji će biti na repertoaru grupe Valentino i koji će sigurno publika horski pjevati u Domu mladih.

Kao predgrupa će nastupiti mladi kantautorski duo iz Sarajeva – Domine.

Podsjetimo, grupu Valentino je 1982. godine osnovao gitarist Zijo Rizvanbegović, koji je i kompletan autor.

valentino sutra ima koncert u sarajevskom domu mladih, zijo rizvanbegović pojasnio naziv turneje "40+"

Originalnu postavu su činili basist Emir Čolaković, bubnjar Dubravko Smolčić i klavijaturist Igor Tajemnica, a potom im se pridružio pjevač Suad Jakirlić Jaka.

U jesen 1983. godine objavljuju svoj ​​debi album “No.1”, s hit singlom “Volim te još”, gdje ženski vokal pjeva Amila Sulejmanović. Pored nje na albumu su gostovali Goran Bregović, Milić Vukašinović, zatim frontmen grupe “Gino Banana” Srđan Jevđević, kao i Mladen Pavičić Pava, koji će kasnije ostvariti veliki uspjeh s grupom “Plavi orkestar” . Prve nastupe su imali kao predgrupa “Bijelom dugmetu” po BiH, a u Beogradu su prvi put nastupali u Domu sindikata, otvarajući koncert “Bajagi i instruktorima”.

Grupa je izdala još nekoliko albuma, a često su mijenjali muzičare i nekoliko godina njihov član je bio i legendarni Nikša Bratoš.