Skip to main content

Od 2017. godine svakog 16. maja obilježava se Međunarodni dan zajedničkog života u miru koji slavi ulaganje napora svih ljudskih bića u promociju mira, solidarnosti, harmonije i tolerancije. Svrha ovog dana je širenje ideje zajedničkog života u miru i prihvatanje i poštivanje svih ljudi bez obzira na njihovu religiju, naciju, spol.

U promociji zajedničkog života najznačajniju ulogu imaju mediji, te USAID-ov projekat PRO-Budućnost kojeg provodi CRS godinama njeguje partnerstvo sa medijima širom Bosne i Hercegovine. U proteklih godinu dana njih 20ak je u saradnji sa projektom kreiralo više od 300 pozitivnih priča koje pokazuju kako dobre vrijednosti, običaje, komšiluk, ideje i ljude imamo u našoj zemlji.

Ove priče otvorile su prozor u prirodne ljepote i ljudski potencijal koji nas okružuje, te omogućile da upoznamo i čitamo o ljudima iz svih krajeva BiH kroz mnoštvo primjera koji oslikavaju zajednički životispunjen tolerancijom, razumijevanjem, te duh dobrih komšijskih odnosa koji vladaju na našim prostorima stotinama godina.

Dio divnog projekta bila je i TNT Grupacija, odnosno Kanal 6 te u nastavku donosimo priče koje su realizovane u okviru pomenutog projekta, a zaista su vrijedne pomena.

Iako se godina pričalo o dvije škole po jednim krovom u Travniku, u vrijeme samog izlaska učenika iz nekadašnje Gimnazije uradili smo prilog koji najbolje oslikava ovu priču.

 

Zahvaljujući projektu Pro budućnost, priču o zajedništvu nastavili smo u Novom Travniku.

Kako bi zajedno savladali poteškoće koje nose, netko od rođenja a neko životnim I sudbinskim okolnostima, morali su krenuti zajedno. Iako je bilo više izgleda za drugo ime, korak po korak idu naprijed pod nazivom “Osmijeh”.

Po pozitivne misli išli smo i do EKT produkcije.

Skromna EKT Produkcija, nastala u želji da sačuva od zaborava vrijedne ljude iz Srednje Bosne do sada je napravila preko 20 dokumentarnih filmova. Edhem Kozar Edo I Ibrahim Osmanagić Kibri, osim dugogodišnjeg prijateljstva I želje za ovom vrstom rada, u početku nisu imali ništa drugo. Danas su zavrijedili poštovanje mnogih građana kako u Travniku tako I širom Bosne. Poznati su I po tome da ljude cijene zbog njihovog životnog dijelovanja I da za njih podjele ne postoje.

Ono što je posebno zanimljivo u Travniku a potvrđuje priču da smo jedno, svakako je i Priča o Restoranu gdje se obrok ne plaća

Restoran koji je dnevno opsluživao stotine gostiju zatvoren je sredinom 2019. Godine, a ništa ne bi bilo toliko zanimljivo da isti nije ustupljen na korištenje socijalno ugroženim građanima u Travniku.

Građani Bosne I Hercegovine nerijetko su mišljenja da mediji prave podjele I podižu tenzije te doprinose osjećaju nestabilnosti I nesigurnosti. No, djelovanje medija, barem onih lokalnih ne ide u tom pravcu. Novinari, pogotovo oni sa dugogodišnjim iskustvom koji su proživjeli teška vremena u ovoj zemlji, trude se prikazati ljepšu sliku, ne lažnu, nego da u svakome pojedincu pronađu  gram ljepote zbog koje ćemo jedni druge gledati kao svoje. A svoji smo, dugi niz godina…

Već dvanaestu godinu zaredom mjesec mart u Travnik zauzima posebno mjesto. Službeno slavimo dolazak proljeća, buđenje prirode, toplije vrijeme ali I Dan općine Travnik. Mnošto programa u okviru ove tradicionalne manifestacije okupi sve građane Travnik a najmanje prostora ostaje za političke teme, nacionalne ili podjele po bilo kojem osnovu.

Protekla godina je pokazala da je naša zemlja puna predivnih priča i da za njima podjednako žude kako čitaoci, tako i sami novinari.