Viki Miljković poznata je široj publici po hitovima Mahi, mahi, Mariš li, Ti muškarac, Da li si dobro spavao, Crno na belo.

Međutim pravu popularnost (iako i nema neke veze sa nastupima) doživjela je kao članica žirija najpopularnijeg muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ čiji je stalni član od 2016 godine.

Viki Miljković biografija

Viki je rođena u Nišu, 18. decembra 1974. godine, kao Violeta Miljković, a roditelji su joj majka Zorka (preminula u maju 2020 godine) i otac Svetomir, dok od bliže porodice još ima brata Vladicu Miljkovića, koji je takođe u muzičkim vodama i poznati je harmonikaš.

viki miljković na sceni od 1992 godine
Viki Miljković na sceni od 1992 godine

U Nišu je Viki završila najprije osnovnu i srednju muzičku nakon čega je upisala i uspješno završila Muzičku akademiju u Prištini, te je jedno vrijeme i radila kao profesor muzičkog.

Viki Miljković Prvi album “loša sreća”

Iako njeni roditelji nikada nisu podržavali svoju kćerku u namjeri da postane pjevačica, ona je ipak snimila svoj prvi album 1992. godine, koji se zvao „Loša sreća“. Ovaj album je bio i njena „loša sreća“ jer joj i nije donio neku popularnost.

Prostamid - Za zdravu prostatu

viki miljković – na sceni od 1992. godine

Kada je Viki 1994. godine upoznala harmonikaša Dragana Taškovića Tašketa, sa njim je ubrzo i otpočela romansu, koju joj je otac zabranjivao jer je harmonikaš prije svega od Viki bio znatno stariji, a takođe je prije toga bio oženjen, te i ima dijete iz prvog braka, što je za patrijarhalnog oca poznate pjevačice bilo nedopustivo.

Ipak ovaj par se vjenčao u maju 2007. godine, a iste godine u oktobri su dobili sina Andreja, i njihov brak i danas važi za jedan od najskladnijih na regionalnoj muzičkoj sceni, te Viki sa Jelenom, koja je kćerka njenog muža iz prvog braka, ima vrlo kortektan i lijep odnos.

Dvije godine kasnije objavila je album „Hajde vodi me odavde“. On joj je donio veliku popularnost, a osim naslovne pjesme, hit je postala i pjesma Nikom nije lepše nego nama (prepoznatljiva po stihovima Coca-Cola, Marlboro, Suzuki).

Viki Miljković – Hitovi u saradnji sa Grand produkcijom

U slijedeće četiri godine snimila je četiri albuma čiji su nazivi: „Svadbe neće biti“, „Tunel“, „Kud puklo da puklo“ i „Okrećem ti leđa, tugo“. Krajem posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća, Viki je nakon kraće stanke započela suradnju sa Grand produkcijom koja joj je pripomogla da otvari slavu u širem području jugoistočne Europe.

Tako je 2001. godine izdala album „Godine“ na kome se posebno izdvojila istoimena pjesma. Dvije godine kasnije je postigla veliki uspjeh sa albumom „Mariš li“. Publika je najbolje prihvatila singlove: Mariš li, Bajadere i Crno na belo. Sa turskim pjevačem Mehmedom Badanom iste je godine snimila duet Zašto.

2005. godina smatra se vrhuncem njene karijere. Nakon što je snimila album „Mahi mahi“ postala je jedna od najpopularnijih pjevačica u jugoistočnoj Europi. Svih devet pjesama su zabilježile izuzetan uspjeh, a neke od njih su: Mahi mahi, Prazan stan, Ti muškarac, itd.

viki miljković – na sceni od 1992. godine
Viki Miljković – Na sceni od 1992. godine

Uskoro je uslijedio i prvi solistički koncert u Beogradu koji je održala pred 8.000 ljudi. Viki je također iste godine odradila turneju po većim gradovima šire regije.

Na krilima slave koju joj je donio album “Mahi, mahi“, 2009. godine je Grand Produkcija izdala njen album pod nazivom „Ovde se ne plače“. Najveću pažnju je privukla pjesma Idu mi, idu čiji je kompozitor popularni srpski pjevač Željko Joksimović. 2011. godine Viki je uradila singl Ko to zna i duet sa Halidom Bešlićem Ne zna jučer da je sad.

Kratak povratak stare slave pojavio se 2012. godine kad je u suradnji sa rumunskom umjetničkom legendom Costijem i produkcijskom kućom DM Sat, nastao veliki ljetni hit Rumba.

2013. godine je objavila pjesmu Čiki liki lajla i duet Samo namigni sa  crnogorskim pjevačem Dadom Polumentom.

Iduće godine je nastupila na Pinkovom festivalu i izvela je pjesmu Flaster na usta koja joj je donijela prvu nagradu, ali pjesma nije ostvarila zapaženiji uspjeh. Uskoro je izbacila je singl Dosadno za koji je uradila i spot.

Viki Miljković -Stalna članica žirija Zvezda Granda

žiri zvezda granda iz sezone 2020/2021
Žiri Zvezda Granda iz sezone 2020/2021

2015. godine je pojavila se kao gostujuća članica žirija muzičkog takmičenja Zvezde Granda, ali svojstvo stalne članice preuzima slijedeće godine.

Nakon toga Viki povremeno izdaje singlove, i uživa u slavi koju joj je donio status članice žirija ovoga šoua.

Viki je jedna od rijetkih zvezda sa estradne scene, koja nije imala nikakvih većih skandala u svom privatnom životu, te nije ni bila posebno „zanimljiva medijima“, pa je svoju privatnost pak uspjela da sačuva za sebe i svoje najbliže.

viki miljković – na sceni od 1992. godine
Viki Miljković – Na sceni od 1992. godine