Skip to main content

Radovi na izgradnji nove fabrike “Eko trstika” u Ljubiću kod Viteza u punom su jeku.

Podsjetimo, u velikom požaru koji je izbio početkom augusta tvornica je u potpunosti izgorjela, a uz nju i dvije porodične kuće te više štala i pomoćnih objekata.

Firma “Eko trstika” se bavi proizvodnjom stolarije i izvozom plotova i trstike u inozemstvo, a osim ogromne materijalne štete koja je tada nastala, bez posla je ostao i veliki broj radnika uključujući i kooperante.

Kako bi što prije ponovo počeli sa proizvodnjom, radnici “Eko trstike” sami izvode građevinske radove i uz, veliki entuzijazam svoju tvornicu, bukvalno, podižu iz pepela.

vrijedna donacija/ obnavlja se u požaru stradala fabrika "eko trstika" kod viteza
VRIJEDNA DONACIJA/ Obnavlja se u požaru stradala fabrika “Eko Trstika” kod Viteza

Za relativno kratko vrijeme objekt je sagrađen, a u danu naše posjete stigao je lim za pokrivanje krova – donacija iz FIS-a.

Mehmed Patković, direktor Eko trstike zahvaljuje se svojim poslovnim partnerima i svima iz lokalne i šire društvene zajednice koji su im pomogli i pomažu sa sačuvaju firmu, glavne kupce i radna mjesta.

Jedna od njih je i kompanija FIS koja je fabrici “Eko trstika” donirala veće količine građevinskog materijala i mašina.- Oglašavanje –

”Što se tiče pomoći želimo naglasiti da je tu i kompanija FIS, koja je i naš poslovni partner, i iskreno se zahvaljujemo FIS-u i svim njihovim zaposlenicima. Kompanija FIS je donirala u vrijednosti od 10. 000,00 KM i to su nam dostavili kroz građevinski materijal – građu i lim za krov, a drugi dio donacije su stolarske mašine i elektromaterijal “, izjavio je Mehmed Patković, direktor “Eko trstike”.

vrijedna donacija/ obnavlja se u požaru stradala fabrika "eko trstika" kod viteza
VRIJEDNA DONACIJA/ Obnavlja se u požaru stradala fabrika “Eko Trstika” kod Viteza

Osim donacije, Patković ističe da je posebno bio dirnut ponudom FIS-a, da privremeno preuzme njegove zaposlenike dok tvornica ne počne raditi.

”Kada smo imali tu tragediju, FIS nas je kontaktirao i iskazao je jedan jako lijepi gest – željeli su naše radnike zaposliti u svoju kompaniju kako bi ih barem privremeno zbrinuli. Međutim, moji momci i ja uz njih, smo se zahvalili ali nismo prihvatili jer smo već bili odlučni u namjeri da zajednički dižemo našu firmu kako bi sačuvali svoja radna mjesta. I evo gradimo firmu da što prije pokrenemo proizvodnju i zadržimo glavne kupce iz Njemačke i Švicarske”, izjavio je on.

Ovih dana na fabrici se pokriva krov, a ako ostali građevinski i završni radovi budu išli predviđenom dinamikom, “Eko trstika” bi krajem desetog mjeseca mogla uspostaviti proizvodnju, barem za primarnu obradu drveta. Kako kaže direktor Mehmed Patković, za finalnu obradu drveta će trebati još vremena, ali nema sumnje da će ovi vrijedni i hrabri ljudi dati sve od sebe da firma što prije počne raditi u punom kapacitetu.