Skip to main content

Uskoro ste stigli do finalnog 9 mjeseca i sigurno se veselite da dočekate vašu bebu u zagrljaju nakon poroda. Ipak nije još sve gotovo i potrebno je da se strpite još mjesec dana dok ne zagrlite vašu bebu.

Zadnja faza trudnoće je veoma specifična mnogi joj ne pridodaju mnogo pažnje, te smo odlučili da današnji tekst upravo posvetimo ovoj temi. 33. sedmica trudnoće zvanično je vrijeme kada ste zakoračili u 8 mjesec i kada pripreme za porod uveliko počinju. Međutim šta se događa s vašom bebom u ovom periodu i na šta bi vi trebali obratiti pažnju odgovaramo u današnjem tekstu.

Kako se vaša beba razvija

Vaša beba u ovom periodu ima oko 1.9 kg i dugačka je oko 44 cm, od glave do pete. Mozak bebe, kao i cjelokupan nervni sistem su u potpunosti razvijeni, što znači da je ona sada sposobna da vidi vodeni svijet oko sebe, da osjeća senzaciju kada uhvati svoj prst ili kada sisa palac, osjeća ukus plodove vode i čuje otkucaje vašeg srca.

zadnja faza trudnoće

Čulo mirisa je također spremno za vanjski svijet i udisanje raznih mirisa, od kojih će među prvima biti miris vaše kože. Šta više, privlačnost mirisa majčinog mlijeka će igrati važnu ulogu u njenom privikavanju na dojenje. A naučna istraživanja su pokazala da je novorođenče u stanju da razlikuje miris mlijeka svoje od mlijeka nečije druge mame.

Beba također u ovom periodu počinje da sanja. Ona ima ustaljene periode stanja uspavanosti i stanja budnosti. Naučnici su skeniranjem moždanih aktivnosti beba otkrili da bebe imaju REM faze spavanja i prolaze kroz iste šablone spavanja kao i odrasli.

U periodima budnosti, vaša beba aktivno vježba vještine koji će joj biti neophodne za život izvan vašeg stomaka, kao što su gutanje, disanje, guranje nogama i sisanje. Ovaj period može biti veoma naporan za majku, stoga ćemo vam otkriti jedan trik kako da umirite veoma aktivnu bebu.

Naime sve što trebate uraditi jeste da se ljuljate na fotelji za ljuljanje ili na lopti na pilates. Ovi pokreti će smiriti dijete i sugerisati mu da je vrijeme da prestane s bilo kojom aktivnosti. Naravno postoje mališani koje ni ovo ne može umiriti, ali vrijedi pokušati barem na kratko da se beba smiri.

Edukujte se o samom porođaju

Ovo važi za sve majke koje su prvi put trudne i nisu imale iskustvo rađanja. Uvijek je dobro edukovati se i informisati o porođaju jer je porođaj velika stvar i nikako ne bi trebali ulaziti u ovaj period bez informacija. Korisno je da znate kada možete očekivati porod, koji su to najveći znakovi poroda i kako da cijelo iskustvo prođe što lakše za majku ali i bebu.

Samo u slučajevima kada je to krajnje očigledno, poput vodenjaka koji pukne, znakovi koji ukazuju da se porođaj bliži su: kontrakcije koje se javljaju redovno i u sve bližim intervalima, grčevi poput onih koje imate prilikom menstruacije, vaginalno krvarenje ili mrlje, konstantan tup bol u leđima, dijareja i osjećaj stezanja u maternici.

zadnja faza trudnoće

Simptome koje smo sada naveli kao i razne druge detalje može vam mogu vam objasniti u školi za trudnice naravno ako je pohađate. Bez obzira da li pohađate ovu školu ili ne bitno je da se dobro informišete, ne mora biti škola može biti i razgovor s doktorom. Ono što je najvažnije jeste da su informacije što relevantnije. Jer, što bolje budete informisani u vezi poroda, to ćete imati bolji osjećaj kontrole kada isti krene i manje razloga za paniku i strah koja umije da obuzme porodilje koje ne razumiju šta se dešava.

Edukacija je uvijek korisna, a pogotovo u procesu rađanja, savjetujemo da se opustite i da vam 33. sedmica trudnoće bude priprema za veliki dan.