Kad krenu zimske olimpijske igre, sportovi koje možete naći su ovi!

Iako zimske olimpijske igre ne uživaju jednaku gledanost kao ljetne, i dalje su jako omiljen sportski događaj za ljude diljem planete. Vrhunski sportaši diljem svijeta se nađu na jednom mjestu da bi se okušali u čitavom nizu zimskih sportova poput skijanja, klizanja, skokova u dalj i mnogih drugih.

U ovom članku ćemo opisati zimske olimpijske igre sportovi, a među najpopularnije spadaju alpsko skijanje i skijaško trčanje.

Alpsko skijanje ima veliki broj ljubitelja

Najpopularnije od njih svakako je alpsko skijanje koje uključuju discipline poput spusta, slaloma, veleslaloma, super veleslaloma i kombinacije.

Popularan i zahtjevan sport je i biatlon, u disciplinama sprint, pojedinačno, kombinacija i štafeta. Od ostalih popularnih sportova možete naći bob, skijaško trčanje, curling, hokej na ledu, skijaške skokove, brzo klizanje, skeleton, sanjkanje, snowboard, slobodno skijanje, umjetničko klizanje, nordijska kombinacija.

Kao zanimljiv podatak vrijedi spomenuti i da je Norveška najuspješnija nacija na zimskim olimpijskim igrama, s čak 132 zlatne medalje.

Ovo su zimske olimpijske igre sportovi

Snijeg i hladnoća ne trebaju sa sobom nužno povlačiti asocijaciju zatvaranja u topli dom i odbijanja boravka vani. Baš suprotno, određene skupine ljudi jedva čekaju takvo doba da bi mogli prakticirati svoje najdraže sportske aktivnosti.

Najbolji od najboljih sportaša u zimskim sportovima su upravo olimpijci na zimskim olimpijskim igrama. U prethodnom poglavlju smo naveli koji su to zimske olimpijske igre sportovi. U ovom poglavlju ćemo bak navesti pojedinosti za svaki od njih. Tačnije, kada je pojedini sport bio uključen u zimske olimpijske igre. Naime, vjerojatno već pretpostavljate da nisu sve zimske olimpijske igre sportovi bili jednaki.

Tako je alpsko skijanje uključeno u ZOI davne 1936. godine, bob još i ranije, 1924 godine, biatlon 1960 godine, a curling prvo 1924., ali samo u programu u kojem nije bio prihvaćen, te je službeno prihvaćen tek 1998. godine. Zanimljivo je i da je snowboard prihvaćen tek 1998. godine. Uz pomoću ovog znanja koje ste usvojili ni jedne zimske olimpijske igre vam više neće biti dosadne!

zimske olimpijske igre, uživajte u alpskom skijanju, skijaškom trčanju i hokeju
Skijaško trčanje

Sve što trebate znati

Zimske olimpijske igre su jako popularan sportski događaj koji se održava svake četiri godine, i to dvije godine nakon održavanja ljetnih olimpijskih igara. Zimske olimpijske igre baš kao što im naziv kaže uključuju zimske uvjete pa se tako uvelike održavaju na snijegu ili ledu.

Prve zimske olimpijske igre ikad su se održale u Francuskom gradu Chamonixu davne 1924. godine i uključivale su svega pet sportova koji su bili podijeljeni u devet disciplina. Kao što pretpostavljate, zimske olimpijske igre sportovi su evoluirali, te su se ZOI priključili i drugi sportovi poput snowboardinga, curlinga, alpskog skijanja itd.

Tako se u suvremeno doba može vidjeti čak 102 događaja i to u 15 sportova. Dakle, ako vas zanimaju zimske olimpijske igre sportovi, točnije njihov broj, on je 15 i uključuje sportove poput alpskog skijanja, boba, curlinga, hokeja na ledu, biatlona, klizanja, sanjkanja, slobodnog skijanja, skijaških skokova, brzog klizanja itd. Upalite svoj tv i uključite se u prve sljedeće zimske olimpijske igre!