Skip to main content

Kada sam bila manja i igrala se sa lutkama, jedva sam čekala da imam svoje malo biće, koje ću voljeti i paziti više od bilo čega. E par decenija nakon sam i dobila svoje čudo, ali niko mi nije rekao kako je to čitava nauka. Niko mi nije rekao da su kao roboti programirani  postoji šema  kako spavaju, kako se igraju i kako jedu.

 Problemi nastaju onda kada oni odbijaju da slušaju šemu, tj nas kao njihove malene čuvare. Tako sam i ja krenula u bitku zvanu: „Kako bebi poboljšati apetit?“

Neki od razloga zašto djeca imaju loš apetit?

Pored općepoznatog „Nisam gladan/-na“, postoji i razlozi zašto djeca nemaju apetit ili imaju jako loš:

 • Alergija i intolerancija na neke od namirnica ( gluten, riba,jaja i  mlijeko, kikiriki i  orašasti plodovi, namirnice koje sadrže histamin…)
  Namirnice koje su sadrže bjelančevine tačnije proteine, one su uglavnom okidači na alergije. Npr.osoba koja je alergična na pšenicu alergična je na protein gluten. Najčešći simptomi su: nadutost,napuhanost,vjetrovi,umor, kožni osip, glavobolja.
  Svaka intolerancija na namirnice se može utvrditi testom. Test obuhvata namirnice svih skupina.
 • Stomačni problemi
 • Prehlada i gripa
  U nekim situacija, kao što su prehlada i gripa. Prirodno je da nemamo mnogo želje za hranom jer je naše čulo okusa i mirisa jako slabo,i hrana nam postaje bezukusna Pa sa prehladom i gripom nam dolazi i gubitak apetita.
 • Neprekidno jedenje
  Neprekidno jedenje je vrlo čest problem gubitka apetita. Jako besmisleno, na prvi mah, ali zapravo neprekidnim jedenjem samo „zavaravamo glad“. Konstantim unošenjem namirnica, što zdravih, što nezdravih, narušavamo naš apetit. Naša usta i želdac su uvijek u poslu, stalno im zadajemo nove zadatke i tako ne dopuštamo tijelu da osjeti pravu glad.  Sa tim gubimo apetit i stvaramo sebi novi problem, zvani pretilost.
 • Nedostatak cinka i željeza

Iako se cink nalazi u jako malim količinama u našem organizmu, igra jako veliku ulogu. Nedostatak cinka može izazvati mnogobrojne posljedice. Cink poboljšava funkciju mozga, jača imuni sistem, ubrzava zarastanje rana, potreban je za razvoj novih stanica organizma te njihov rast, i to su samo neke od njegovog značaja.

Neke od namirnica u kojima se može pronaći cink: teleća jetra (11,2 mg), sjemenke bundeve(10,3 mg), junetina(4.9 mg), pileća jetra (4,0 mg), čak se može naći i u mliječnoj čokoladi.

Dnevne potrebe cinka(mg):

0 – 3 godine: 3 mg

4 – 8 godina: 5 mg

9 – 13 godina: 8 mg

14 – 18 godina (dječaci): 11 mg

14 – 18 godina (djevojke): 9 mg
Nedostatak željeza može uzrokovati anemiju ili hemokromatozu. Propratni simptomi su umor, vrtoglavica, slabost cijelog  tijela, slaba koncentracija i nepravilan rad srca.

Manjak je željeza je bitno nadoknaditi, to možemo postići sa prehranom i terapijom za željezo.

Neke od namirnica bogate željezom su mahunarke(slanutak,grah,leća), sjemenke(chia,bundeva); jetrice, crveno meso, špinat, jaja te orašasti plodovi.
„Kažu da je crveno meso štetno, ali moram priznati da nikad nisam vidio tigra koji izgleda bolesno.“-Chi Chi Rodriguez

 • Nedostatak fizičke aktivnosti.

Kažu ko nema vremena za fizičku aktivnost, poslije će imati za bolest. Fizička aktivnost je jako bitna, kako za odrasle tako i za mališane.

Sve što smo unijeli od namirnica u naš organizam, na neki način mora biti potrrošeno. Fiziškom aktivnošću ubrzavamo metabolizam i poboljšavamo apetit, a to potvrdjuju i stručnjaci sa sajta Bojprom.com.

kako bebi poboljšati apetit
Doručak

Istraživanja su pokazala da djeca koja ne doručkuju redovno slabije rješavaju probleme koji se nađu ispred njih, jer slabije funkcionišu.
U nekim slušajevima se projektovalo i na verbalne sposobnosti, sposobnosti usvajanj novog znanja i kreativnosti.

Doručak je bitan koliko i san. Mi smo primjer svojoj djeci, u svim stvarima, pa čak i u stvaranju ove navike. Ujutru je naš želdac odmoran i  u pripravnosti. „Započnite dan sa doručkom“- jer osigurava energiju za učenje i igru; jer su djeca otpornija na bolest, postižu bolje rezultate, vedrija su.Zar vam treba još razloga zašto da usvojite ovu zdravu naviku?

Nutricionista smatraju da se u djetinjstvu stiče ova navika, pa je izuzetno važno za roditelje da se pobrinu o tome. Zato roditelji zajedno sa vašim mališanima započnite dan uspješno.

Možete se igrati sa hranom, krenuti sa laganijim doručkom, kao što su npr. Žitarice, zdrave palačinke sa oblicima, pravljenje oblika životinja od voća.
„Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju“-od malena treba naučiti kako je doručak najbitniji obrok u toku dana.

Više obroka na dan


Za poboljšanje apetita, često se savjetuje i više obroka na dan. Dok želdac naših mališana ne postane „istreniran“. Jako je bitno da tri obroka budu servirana u isto vrijeme svaki dan, trudimo se da to  bar bude  otprilike u toku dana. Odnosno da imamo rutinu doručka, ručka i večere.

Često se desi da se djeci „probudi“ apetit prije nego što jedno od glavnih obroka bude gotovo, naravno da u tom slučaju nećete pustiti dijete da bude gladno. Ponudite mu neku zdravu grickalicu, šaku orašastih plodova, komad voća, voćni jogurt.
Pored osnovnih obroka u toku dana, i užina je jako bitna. Kada dajete užinu djeci, bitno je da bude zdrava, da ih pretjerano ne pretrpavamo slatkišima i nezdravim grickalicama.

kako bebi poboljsati apetit
Kako Bebi Poboljšati Apetit

Hrana koja poboljšava apetit

Probiotici su vrlo važni za dobru probavu ali i vraćanje apetita kod naših mališana.Ali prije nego se posavjetujte sa pedijatrom ili farmaceutom za dobar probiotik probajte sa namirnicama koje su bogate vitaminom B12;A;B1(tiamin);B6.

-Kopriva ili žara

Kopriva ili žara je bogata vitaminima B1,B5;C,D,E i A, željezom, kalijumom, magnezijom te esencijalnim proteinima. Čaj od žare je najpoznatiji lijek za poboljšanje apetita.

-Limunov sok;

Limun je pun vitamina C, i jako je bitan unos vitamina C, pogotovo kada ulazimo u sezonu prehlada i gripa. Osim zaštite od virusa može poslužiti kao i sredstvo za poboljšanje apetita.

-Sok od mrkve Osim što je mrkva bogata beta karotenom bogata je i vitaminima K,C,E i B. Čaša soka od mrkve prije obroka će nam vratiti potrebu za hranom.