Skip to main content

Nino Dučanović ispunio očevu želju

Nino Dučanović, odlični pjevač narodne muzike koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji živi i radi u Austriji, pjesmu je posvetio svom rahmetli ocu Ismetu.

Salo na trbuhu – 10 najboljih savjeta za gubitak sala

Mnoge pjesme posvećene su očevima i majkama. O svojim roditeljima pjevali su mnogi pjevači narodne, ali i zabavne muzike.

Tridesetsedmogodišnji Nino koji je rođen u Jesenicama u Sloveniji ljubav prema muzici naslijedio je upravo od oca.

 nino dučanović
Pjevač Nino Dučanović pjesmu posvetio ocu Ismetu

– Počeo sam pjevati sa svojim ocem Ismetom, koji je svirao harmoniku. Još kao dječak, sa sedam godina, upisao sam se u KUD “Biseri” u Jesenicama. Tu sam zavolio narodnu muziku. Već tada sam pokazao veliki talenat i dobar glas i svi su mi govorili da ću sigurno postati pjevač  – prisjeća se Nino Dučanović.

Kada je imao 15 godina Nino je počeo da povremeno nastupa po kafanama, a na harmonici ga je pratio otac Ismet.

– Kao tinejdžer upoznao sam noćni život i mnoge stvari koje donosi pjevanje i estrada. Uz oca i prijatelje muzičare polako sam ušao u estradni svijet i sve češće sam nastupao. Otac i kolege muzičari su mi pomagali svojim savjetima, a izdvojio bih klavijaturistu Edu Granda iz Jesenica. Tako je to bilo do moje 22 godine. Osim u Sloveniji pjevao sam i u Hrvatskoj, Bosni, Austriji, Njemačkoj… Nakon toga sam se oženio i preselio u Austriju u Klagenfurt i dobio sam kćerku Emmu.  To se desilo 2008. godine i malo više sam se posvetio porodici i karijera mi je bila u drugom planu. Pjevao sam na svadbama, rođendanima, ali puno manje nego prije…

nino dučanović
Pjevač Nino Dučanović pjesmu posvetio ocu Ismetu

Otac mi je uvijek imao želju da snimim neku svoju pjesmu, ali, nažalost, to se nije desilo dok je bio živ. Moj otac je umro 19. jula i ukopan je u Ključu u svom rodnom kraju Zgon. Nedavno sam smogao snage i ispunio njegovu želju. Snimio sam svoju prvu pjesmu “Hvala ti oče”. Uskoro ću snimiti i spot. Vjerujem da će moj Ismet biti ponosan – kaže Nino Dučanović koji je posljednjih godina smanjio broj nastupa zbog privatnog biznisa i ističe podršku prijatelja Mirsada Murića.