Skip to main content

Šemsa Suljaković već dugi niz desetljeća važi za jednu od omiljenih pjevačica, a njeni hitovi su nezaobilazni na svim veseljima.

Doček nove u Beogradu za pamćenje

Šemsa – Pojavljujem se na TV-u samo sa povodom

Šemsa je svojevremeno bila članica popularne grupe “Južni vetar” koju su činili vrsni pjevači Dragana Mirković, Mile Kitić, Kemal Malovčić i pokojni Sinan Sakić, a njihova muzika rušila je rekorde slušanosti na prostorima bivše Jugoslavije. 

Nakon raspada grupe svako je otišao svojim putem i svako od ovih pjevača napravio je vrhunsku karijeru. Pjevačicu Šemsu Suljaković nemamo prilike često da vidimo da gostuje u emisijama, ali je i dalje i te kako aktivna u svom poslu i kako nam je rekla nastupa gdje joj se sviđa, što sebi može i da dozvoli s obzirom na dugu karijeru i brojne hitove.

Dugo se niste pojavljivali u medijima, da li ste sada više u Bosni ili u Švedskoj?

– U prinatanim medijima sam vrlo često, nastupam tamo gdje mi se sviđa. Ako se pitanje odnosi na tv emisije, u pravu ste, ne vidim potrebu za tim. Oprostite, ali ja sam u svojoj pozamašnoj karijeri naučila da se pojavljujem sa povodom, a toga kod mene trenutno nema. U Bosni boravim dok ne poželim Švedsku i obrnuto.

Da li ste i vi kao Lepa Lukić dobili nacionalnu penziju?

– Ne, nisam. Ako se desi, desiće se. Možda čekaju moju duboku starost, pa tek onda da me time kao nagrade. Iskreno živim sretna i ispunjena i bez te “titule”.

šemsa - ikona jednog vremena
Šemsa – Ikona jednog vremena

Da li se rodila neka nova zvijezda Granda koja može da vas zamijeni?

– Možda i jeste, ali ja to nešto pomno ne pratim, niti razmišljam o tome. Ako neko bude želio, a pri tome posjedovao vokalne finese slične mojim, biće to to, a da li se rodila to ne znam.

Da li ste čuli da vas Žika Jakšić često pominje u emisiji “Nikad nije kasno” i da su takmičarku Željku Jurišić nazvali vašom nasljednicom?

– Dobri, emotivni i nadasve kreativni Žika Jakšić, meni je neizmerno drag. On je ljudina prvenstveno. Volim da gledam njegovu emisiju “Nikad nije kasno” i uživam tada. Čujem se sa Žikom ponekad. Znam za Željku, ako su je tako nazvali, baš fino. Fina i glasovita mlada žena.

šemsa - živi na relaciji ševdska - bosna
Šemsa – živi na relaciji Ševdska – Bosna

Sa kim od kolega ste u kontaktu i da li se sa nekim družite?

– Ja sam sa svima u dobrim i kolegijalnim odnosima. Nemam slobodnog prostora za neka druženja. Imam svoje prijatelje koji su van muzike. Tu su moja djeca sa kojima dijelim svaki trenutak kada sam u Sarajevu.

Da li i dalje na svojim nastupima pjevate samo svoje pjesme ili ste to promijenili?

– Zašto mijenjati ono što je i dalje aktuelno kao i prije? Na mojim nastupima publika bukvalno uživa, tu dođu zbog moje pjesme, to žele da slušaju, a ja sam njihov gost i želim da im ugodim. Čemu onda promjena repertoara? Moji cjelovečernji nastupi su prepuni pozitivne energije, emocija, euforije. Kako kažu u narodu: “Ja tu ništa ne bih dirala” – rekla je pjevačica za Grand.online