Skip to main content

Većina nas na poslu provodi oko 8 sati dnevno i po dolasku kući s posla, teško je jednostavno zaboraviti sve brige i zadaće koje posao nosi sa sobom.

Budući da se doma želimo opustiti i uživati u odmoru i hobijima, nebitno jesu li oni čitanje knjige, igranje najdraže igrice, gledanje utakmica koristeći bet365 link ili spavanje, apsolutno ne želimo misliti o obvezama. No, to nije baš uvijek lako i puno nas traži način kako postići tu mirnoću. Donosimo zato ovih pet koraka koji bi vam mogli uvelike pomoći u tome.

Efektivno planiranje

Efektivno planiranje je odličan način za suzbijanje lošeg rukovođenja vremenom. Bez nekog plana želite više-manje sve obaviti i zgrabiti odjednom što može izazvati dodatni stres jer se brige i poslovi gomilaju, a slobodnog vremena je sve manje. Planiranje dana daje vam mogućnost da osmislite kada ćete što obaviti, koliko će vam vremena za što trebati i koliko od vremena će vam preostati da u njemu jednostavno uživate. Efektivno planiranje tako može dovesti i do oporavka emocionalnog zdravlja koje je često zanemareno, a moramo voditi računa o njemu.

Zaposlite druge

Misao da nitko ne može nešto učiniti bolje od vas je poprilično česta. Ipak, morate imati povjerenja da će netko kome se odlučite dati odgovornost da obavi nešto umjesto vas, odraditi dobar posao i da vas neće iznevjeriti. Zapamtite, niste centar svemira, ali isto tako imajte na umu i da ne pokušavamo umanjiti vašu vrijednost. Ako imate osobe kojima je stalo do vas u vašem životu, one sigurno neće odbiti priliku da vam pokušaju pomoći pa se slobodno oslonite na njih.

Odredite koji su vam prioriteti

Ponekad osobe koje su marljive i žele napredovati u svojoj karijeri zanemaruju ono što je također jako važno, a to je svoje zdravlje i svoju obitelj. Birati između posla i obitelji na prvu se čini kao lak izbor, ali postoje osobe koje jednostavno ne mogu bez svoga posla i donose ga doma sa sobom što bližnjima nije baš jako privlačno. Ovdje u igru ulazi i naš prvi savjet efektivnog planiranja gdje je krucijalno da odvojite vrijeme za obitelj i provedete neko vrijeme s njom, gledajući barem dobar film ili igrajući igrice s djecom.

Budite offline

Živimo u digitalnom vremenu kada smo svi povezani raznima aplikacijama i društvenim mrežama pa je ponekad teško izbjeći posao kada smo doma. Najjednostavniji savjet na ovom popisu je da samo odete offline, odnosno da se odjavite sa svega kada s poslom završite i ne dopustite da vas posao ometa u slobodnom vremenu. Kada vaše radno vrijeme završi, nemate više dužnost dežurati kraj mobitela i jednostavno se odjavite.

Istražite sebe

Istražiti sebe znači nešto drugo za svakog pojedinca. No u globalu, ovaj savjet je tu kako bi vas potaknuo da objedinite sve prethodne savjete i razmislite o tome koji bi vam odgovarali najbolje te ih provedete u djelo. Voditi računa o sebi samima ipak bi trebala biti naša primarna zadaća i ne dopustite da vam se ikada desi da to zaboravite. Kada vam to jednom uđe u glavu i počnete prakticirati takav način života, začudit ćete se koliko stvari postaju jednostavnije.