Skip to main content

Ibro Mangafić poznati hit mejker preminuo je jutros u svom domu

Bh. muzička scena siromašnija je za još jedno veliko ime. Jutros nas je napustio Ibrahim Ibro Mangafić.

KAKO SLOŽITI RUBIKOVU KOCKU?

Prigodnim riječima se od Ibrahima oprostio član Upravnog odbora AMUS-a, Enver Šadinlija.

Koliko god bi svako ljudsko biće imalo u svijesti saznanje da je odlazak s ovog svijeta neminovnost, uvijek me zatekne vijest da odlazi „neko naš“.

Jutros me, tako, ožalostiše poruke da je preselio naš Ibrahim Ibro Mangafić. Izuzetan muzičar, vrhunski autor, jedan od utemeljitelja ovog, sadašnjeg AMUS-a.

ibro mangafić
Ibrahim Ibro Mangafić preminuo danas u 72. godini

Naš Ibrahim bio je „moj Ibro“, moj prijatelj i saradnik. Pa je mene još teže pogodila ova vijest. Jer, puno smo lijepih trenutaka u životu skupa proveli, i mimo pjesme i muzike. I s muzikom, najviše, zajedno stvarajući brojne nove pjesme i lansirajući u orbitu nove pjevačke „zvijezde“. „Zvijezde“ su nastavljale svoj let i bez nas, a mi iznova pravili nove hitove i ostajali svoji.

Zato sam tužan što odlazi Ibro, sa svojim uvijek vedrim osmijehom i optimizmom, koji je nesebično sa svima dijelio. Tužan što muzička scena u BiH i regionu ostaje bez autora čije su pjesme, a to su desetine megahitova, imale ogromnu popularnost i milionske tiraže na diskografskim izdanjima. Autora koji je bio među najzaslužnijima što je sarajevska folk škola tog vremena bila najjača i najbolja u bivšoj državi.

Prošle godine dobio je naše najveće priznanje, nagradu AMUS-a za životno djelo. Trebalo je da mu je baš ja i uručim. Moje tadašnje stanje zdravlja spriječilo me je. Ibro Mangafić mi je rekao da mu je i to trebala biti posebna čast i zadovoljstvo. Rekoh – „Ima dana, biće još nagrada“…

A danas se, eto, rastajem sa svojim dragim drugom Ibrom.

Ali u nizu lijepih sjećanja na vrijeme koje smo skupa proveli, uz pjesme koje će se još dugo slušati, Ibrahim Ibro Mangafić biće uvijek živ i prisutan.

Emotivnom objavom na društvenim mrežama od Ibre se oprostila i njegova dugogodišnja prijateljica Hanka Paldum za koju je on napisao neke od njenih nejvećih hitova …

ibro mangafić i hanka
Ibrahim Ibro Mangafić preminuo danas u 72. godini

Kani suzo izdajice, kani što si stala …..

Vjetrovi tuge lome me…

Ne mogu kroz život sama… kako smoći snage i zapjevati Sa, sa, Sarajevo, pjevati o gradu u kojem je kucalo srce za tvoju Senadu, Jasmina i Jasminu, za tvoje najmilije, za Dinu i Melisu, za sve nas, kojima si pružao samo ono najbolje, čija je duša voljela i bila voljena !

Ovaj grad je živio i živjeće, dok se god pjesma bude orila, pjesma koju je iz svoje plemenite duše iznjedrio čovjek, čije je srce kucalo i za njegovo Sarajevo, kucalo za Bosnu i sve njene ljude, za koje je uvijek bio spreman pokloniti dušu i dobro raspoloženje ! Kucalo je dobro srce našeg Ibre Mangafića, kucalo pa stalo !

Dragi naš Ibro Mangafić, pamtiću te po dobroti, uvijek nasmijan, spreman za šalu i kad ti nije bilo do šale !

Hvala ti dušo plemenita na svakoj riječi, hvala ti na svakom stihu, kojima si širio ljubav i oplemenjivao naše živote !

Molim Svevišnjeg Stvoritelja, Premilostivog Gospodara, da tebe obraduje najljepšim mjestom u Dženetu, a tvoje najmilije, koji ostadoše srca punim tuge, da im olakša bol i podari snage, kako bi što lakše nastavili dalje bez tebe, dragi i dobri naš Ibro – zaključila je Hanka Paldum.