Skip to main content

Irdin Dinči sa sedam godina pobijedio na dječjem festivalu, nove pjesme snima sa Banetom Vasićem i Slavkonijem

Irdin Dinči poznato je estradno ime na našoj muzičkoj sceni, a polako gradi karijeru i u regionu.

Salo na trbuhu – 10 najboljih savjeta za gubitak sala

Ovaj rođeni Zeničanin još kao dječak zajedno sa sestrom i majkom otišao je iz rodnog grada u Švicarsku u kojoj mu je živio otac.

Još kao dječak Irdin Krnjić, estradnog imena Irdin Dinči, pokazivao je veliku ljubav prema muzici.

irdin dinči
Zeničanin Irdin Dinči uspješno gradi muzičku karijeru (V1DEO)

– Sve je krenulo kada sam učestvovao na jednom dječijem festivalu u Žepču. Tada sam osvojio prvo mjesto i pokazao da će muzika uvijek biti sastavni dio mog života. Od tada se sa manje ili više uspjeha družim sa mikrofonom. U posljednjih 15-tak godina muzika je nekako na prvom mjestu i tek sada počinjem na pravi način ubirati plodove svog estradnog rada – kaže Irdin Dinči.

U karijeri je učestvovao na raznim muzičkim smotrama, a posljednji u nizu je Bihaćki festival.

irdin dinči
Zeničanin Irdin Dinči uspješno gradi muzičku karijeru (V1DEO)

– U Bihaću sam se predstavio sa pjesmom “Pobjednik sam ja u svemu” koju potpisuje moj dugogodišnji prijatelj i saradnik Dilvad Dado Felić. Do kraja godine objavit ću dva singla. “Godine su samo broj” naziv je pjesme za koju je muziku i aranžman uradio Bane Vasić, dok je tekst pisao Vlado 013. Ovu pjesmu sam izdao pod markicom muzičke produkcije Sezam i za nju ću početkom naredne sedmice snimiti i spot. Sve će biti snimano u kultnom beogradskom restoranu “Dva jelena” na Skadarliji. Mislim da bi moja lična karta mogla biti pjesma “Sine moj” koju potpisuje hitmejker Slavko Stefanović Slavkoni. Svaka saradnja sa kompozitorima je posebna na svoj način i od svakog od njih sam dosta naučio – nastavlja Irdin Dinči.

Link na spot i pjesmu „Pobjednik sam ja u svemu“:

Početkom septembra Irdin će imati nekoliko nastupa i promocija nove pjesme u Srbiji. Sve će krenuti iz Beograda, a potom slijedi Kraljevo, Ub, Šabac… Dalje ide u Švicarsku, a potom slijede Njemačka, Australija, Slovenija.

irdin dinči
Zeničanin Irdin Dinči uspješno gradi muzičku karijeru (V1DEO)

– Pjevači svoje pjesme najbolje promoviraju na nastupima. Svi smo mi, htjeli to priznati ili ne, iz kafane. Već 15 godina svake sedmice barem jednom nastupam u nekom restoranu na proslavi, vjenčanju, rođendanu. Nekad pjevam i pet puta sedmično. Kafana je najbolja škola i majka znanja. Tamo se svega nagledaš i naslušaš, a sve to poslije u životu dobro posluži – kaže pjevač iz Zenice sa adresom u Švicarskoj.

Uz muziku njegova velika ljubav je medicina.

irdin dinči
Zeničanin Irdin Dinči uspješno gradi muzičku karijeru (V1DEO)

– Ona je bila moje primarno zanimanje. Diplomirani sam magistar urgentne medicine sa subspecijalizacijom estetske i rekonstruktivne hirurgije. Medicinu sam u posljednje vrijeme dosta zapostavio zbog ljubavi prema muzici i da bih mogao da stignem na sve tezge širom svijeta. Uživam u putovanjima i ne drži me ni vrijeme ni mjesto. Sve manje radim kao magistar urgentne medicine, jer želim da se potpuno posvetim muzici i pjevanju – govori Irdin Dinči.