Skip to main content

Korisnici društvenih mreža od jutros na internetu ne mogu naći YouTube kanal bosanskohercegovačkog kantautora Zlatana Fazlića Fazle. Izbrisane su sve njegove pjesme, sva njegova djela, sve ikad postavljeno, uključujući i njegovu najnoviju pjesmu „1425 dana“ koja je posvećena opsadi Sarajeva.

– YouTube me je obavijestio da mi je profil hakiran i srušen. Od objavljivanja pjesme „1425 dana“, za koju pretpostavljam da je razlog ovoga što se desilo, nizale su se čudne situacije. Urednicima je bilo zabranjeno ili preporučeno da je ne emituju, i na radiju i na televiziji, a medijska gostovanja su mi otkazivana. Na YouTube su preko noći nestajale hiljade pregleda, i to svakodnevno, pa sam pretpostavio da ona nekome jako smeta, čim se toliko angažovao da je sruši. Vjerujem da je ovo što su mi napravili samo rezultat objavljivanja jednog ovakvog djela – kaže Zlatan Fazlić Fazla.

izbrisan youtube kanal zlatana fazlića fazle, kantautor pretpostavlja da je razlog pjesma posvećena opsadi sarajeva
Izbrisan YouTube kanal Zlatana Fazlića Fazle, kantautor pretpostavlja da je razlog pjesma posvećena opsadi Sarajeva

Pjesma je, dodaje, posvećena isključivo njegovanju sjećanja na sve žrtve opsade Sarajeva, napravljena je u njihovu slavu, ali i u čast svih koji su tu opsadu preživjeli.

– Opsadu svakako rijetko ko i spomene, ali ako je ne smijemo ni pamtiti, ako nam je i pamćenje uskraćeno, onda mi svi, kao država i društvo, imamo puno veći problem od rušenja jednog YT kanala. Pored toga, pored pjesme koju su mi izbrisali, izbrisan je i cijeli moj profil na YouTubeu, stotine pjesama, pregleda, komentara, faktički sav moj rad, sva moja djela. Ako bude moguće, tek treba vidjeti kako mi je kanal srušen, ko ga je srušio i kako se to uopšte moglo desiti. Sad zaista mogu samo nagađati. Moja produkcija tek treba vidjeti šta sad s tim dalje. Ne znam – govori Fazlić.