Skip to main content

Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu, javljaju beogradski mediji.

Kornelije Kovač je rođen u Nišu 1942. godine, a svoju prvu skladbu ‘Pusti trotoari’ Kovač je skladao sa četrnaest godina.

Ljeto u Tuzlanskom Kantonu: 10 destinacija za posjetiti

Bato Kovač postaje član popularnog sarajevskog rok benda Indeksi 1966. godine, a 1968. se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu koja je predstavljala Jugoslaviju 1974. na Euroviziji.

kornelije kovač
Kornelije Kovač preminuo u 81. godini

Njegove ploče su se prodavale diljem svijeta, a napisao je hitove i za Lepu Brenu: ‘Sanjam’, ‘Sitnije, Cile, sitnije’, ‘Janoš’. 

– Preminuo je čovek koji je imao poseban senzibilitet za muziku, originalnost pretočena u njegova djela. Kulturan i senzibilan previše za naše vrijeme. Saradnja sa njim je bila posebno zadovoljstvo. Napisao je toliko divnih pjesama i kompozicija, muziku za razne pozorišne predstave. Ono što je pisao za mene je bilo drugačije i originalno i za mene veoma suptilno i blisko. Ostaće upamćen po evergreen djelima naše pop muzike. Neka mu je vječna slava. Mir i spokoj njegovoj duši- poručila je Lepa brena na vijest da je preminuo Kornelije Kovač. 

Napisao je i neke od najvećih hitova Zdravka Čolića, poput pjesama ‘April u Beogradu’, ‘Živiš u oblacima’, ‘Zvao sam je Emili’, ‘Jedna zima sa Kristinom’, ‘Jedina’, ‘Mađarica’.

Pisao je muzikuu za kazalište, filmove i televiziju.